Web Analytics
Leskovčani većinu dana od početka godine udisali prekomerno zagađen vazduh - BetaRS

Leskovčani većinu dana od početka godine udisali prekomerno zagađen vazduh

Životna sredina | Izvor: Beta | 03.04.2024 | access_time 16:15
Leskovčani većinu dana od početka godine udisali prekomerno zagađen vazduh
Foto: Tim 42
Građani Leskovca su većinu dana tokom prva tri meseca ove godine udisali prekomerno zagađen vazduh, saopštilo je danas udruženje građana Tim 42.

"U prvih 87 dana tekuće 2024. broj dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM10 se kretao između 54 i 77, jednostavnije, građani Leskovca su udisali prekomerno zagađen vazduh od 65 do 88 odsto ukupnog vremena u ovoj godini", navodi se u saopštenju.

Udruženje Tim 42 je protekog vikenda u Leskovcu organizovao trodnevnu konferenciju "Vazdušna opasnost: Leskovac u zoni zagađenja", tokom koje je autor aplikacije xEco Dejan Lekić predstavio rezultate iz građanskog monitoringa kvaliteta vazduha u tom gradu.

Građani Leskovca su se peticijom i podnošenjem prigovora Odeljenju za zaštitu životne sredine izobrili za postavljanje automatske merne stanice koje se očekuje tokom 2024.

Tokom skupa su takođe predstavljeni rezultati istraživanja "Pod Kapom zagađenja" o efektima sprovođenja mera smanjenja aerozagađenja na teritoriji grada predviđenih Kratkoročnim akcionim planom (KAP).

Analizom je utvrđeno da stanovnici u svim naseljima na teritoriji Leskovca dišu vazduh u kategoriji "loš" i da veliki broj mera koje su predviđene akcionim planom nisu efikasne, ne mogu da budu primenjene ili nisu adekvatne.

Konferencija je bila posvećena i edukativnim aktivnostima za mlade, "jer kroz edukacije pojedinci postaju svesniji svog uticaja na životnu sredinu i motivisani da preduzmu korake ka očuvanju prirode, što je ključno za dugoročno održivu budućnost", saopšteno je.

Tim 42 je saopštio da je zaključak jednog od panela da je neophodno posvetiti se primeni javnih politika i konkretnijim merama za unapređenje kvaliteta vazduha.

Konferencija je organizovana u okviru projekta "EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji" koji sprovodi Beogradska otvorena škola. Projekat je podržan od Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina