Web Analytics
Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun - BetaRS

Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun

Politika | 03.04.2024 | access_time 17:40
Brnabić raspisala beogradske izbore za 2. jun
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas izbore za odbornike Skupštine Beograda za 2. jun 2024. godine.

Kako je izjavila, izabrala je poslednji datum za to, jer je na zahtev opozicije i na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića doneta odluka da se izbori održe u najkasnijem terminu.

"Vreme pre raspisivanja izbora iskoristila sam da pokušam da pokrenem dijalog i kroz razgovor učinim baš sve da ovi i svaki naredni izbori proteknu u najboljem redu u skladu sa demokratskim standardima i da pokažemo ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo građanima", rekla je Brnabić.

Ponovila je da njena vrata ostaju otvorena za dijalog i istakla da je sada zadatak svih "da izborni dan protekne u najboljem redu".

"Pozivam sve stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da utakmica bude fer i korektna", rekla je Brnabić i još pozvala građane da izađu na izbore koji su kako se izrazila "uvek praznik demokratije" i pokažu kojim smerom Beograd treba da ide i kako da se razvija.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA tražile su da istog dana budu održani lokalni izbori i u onim mestima u Srbiji u kojima se nije glasalo 17. decembra prošle godine ali taj zahtev nije prihvaćen na današnjem sastanku Kolegijuma parlamenta zbog čega su prekinuti razgovori o unapređenju izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR.

Opozicija je taj zahtev iznela jer sumnja da će vlast, kao i na prošlim izborima, u Beograd doseljavati fiktivne glasače.

Teme