Web Analytics
Kurti posetio opštine na severu Kosova i poručio da nije protiv finansijske pomoći Beograda - BetaRS

Kurti posetio opštine na severu Kosova i poručio da nije protiv finansijske pomoći Beograda

Kosovo | Izvor: Beta | 03.04.2024 | access_time 20:30
Kurti posetio opštine na severu Kosova i poručio da nije protiv finansijske pomoći Beograda

Premijer Kosova Aljbin Kurti koji je danas posetio sever Kosova, poručio je da nije protiv finansijske pomoći Beograda građanima na Kosovu, ali da se mora znati ko šalje novac, kome i za šta.

"Nema više skrivenih registara preko kojih Beograd plaća ljude koji nisu ni nastavnici, ni lekari, nego rade za Beograd, a protiv Kosova. Nema više terorizma, nema više krijumčarenja, nema više siledžijske kulture" - rekao je danas Kurti u severnom delu Mitrovice - prenosi kossev.info.

Kurti je najpre bio u Opštini Leposavić gde je održao sastanke s predsednikom Opštine Ljuljzimom Hetemijem, a potom i s odbornicima i ostalim zvaničnicima te opštine.

Potom je bio u Zubinom Potoko i tamo "video šta se radi oko popisa stanovnika i automobila", a potom prisustvovao otkrivanju spomen ploče posvećene pre 13 godina ubijenom kosovskom policajcu Enveru Zumberiju.

Rekao je da je bio i u selu Banjska, gde je 24. septembra naoružana kriminalna grupa napala pripadnike kosovske policije i pri tome ubijen jedan policajac.

"Obišli smo mesto gde je bila organizovana kriminalna zaseda za Afrima Bunjakua koga su 24. septembra prošle godine ubili paravojni teroristi i zločinci koji se sada kriju po Srbiji" - rekao je Kurti.

Zatim se u zgradi Opštine Severna Mitrovica,  sastao s gradonačelnikom Erdenom Atićem i novinarima rekao da je to poseta je "za dobrobit građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost".

"Ravnopravnost ujedinjuje ljude. Mi smo protiv podele društva, mi smo za jednakost i ravnopravnost. Naše institucije to treba da gaje i u odnosu s građanima, a i oni u pristupu institucijama. Sve tendencije za destabilizaciju Kosova dolaze iz Srbije" - kazao je Kurti.

Srbe je pozvao da se odazovu na popis stanovništva jer, kako je rekao, time obezbeđuju da kosovske vlasti imaju uvid u brojnost građana i na osnovu toga prave planove.

"Pozivam sve srpske građane Republike Kosova, građane koji ovde žive, ne samo u severnom delu Mitrovice, nego i bilo gde na Kosovu, da se što više odazovu popisu jer kad mi pravimo planove za subvencije, investicije, radove, obrazovanje, za zdravstveni sistem, treba da imamo registrovan tačan broj stanovnika. To će se odraziti i na budžet koji će biti utvrđen. Zato pozivam sve da se registruju. Oni koji se ne registruju, imaće i manje budžeta" - kazao je on.

Rekao je da je problem oko korišćenja dinara na Kosovu "veštački", a da je glavni problem taj što Beograd instistira na isplatama u gotovini.

Odgovarajući na pitanja novinara koji izveštavaju na srpskom, Kurti je tvrdio da Priština nikada nije bila protiv dinara, te da Srbija tu valutu može da pošalje kroz finansijsku pomoć, ali je "na Kosovu jedino sredstvo plaćanja evro i to je u skladu s Članom 11. Ustava".

Kazao je da je Beograd još ranije znao šta se sprema u vezi s tim, dok insistira na gotovini jer "tako plaćaju ljude koje ne bi trebalo da plaćaju" i da on, Kurit, "nema ništa protiv da sredstva dobijaju lekari, profesori, nastavnici".

"Izgleda da je glavna briga Beograda ta što ljudi koji nisu ni lekari ni nastavnici, neće moći da dobijaju novac u kešu. A mi hoćemo transparentan sistem, legalizovanje transakcija i nema više keša" - rekao je on.

Kurti je rekao da je najgora solucija koju je izabrao Beograd to što je postavio četiri "bankomata" u blizini prelaza s Kosovom.

Teme