Web Analytics
U Kragujevcu konferencija o otpadnim vodama, otkazan okrugli sto o projektu Jadar - BetaRS

U Kragujevcu konferencija o otpadnim vodama, otkazan okrugli sto o projektu Jadar

Životna sredina | Izvor: Beta | 03.04.2024 | access_time 21:35
U Kragujevcu konferencija o otpadnim vodama, otkazan okrugli sto o projektu Jadar

U kragujevačkom hotelu "Šumarice" danas je počela trodnevna konferencija naučnika, stručne javnosti, kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom opreme "Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad". 

Predstavnici gradske vlasti Kragujevca su na tom skupu rekli da je tretman otpada i otpadnih voda jedan od  prioriteta.

Po rečima direktora JKP Vodovod i kanalizacija Nebojše Jakovljevića, tretman otpadnih voda u Kragujevcu je više decenija bolji nego u ostalim gradovima u Srbiji.

"Kragujevac je dobio prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda još 1990. godine i ono neprekidno radi. Sve vode koje se sakupe putem fekalnih kolektora, stižu u postrojenje u Cvetojevcu, tu se prečišćavaju, prerađuju i tako prerađena voda se vraća u reku Lepenicu" - rekao je Jakovljević.

On je naveo da je međutim to postrojenje, po svim evropskim i svetskim iskustvima, pri kraju svog eksploatacionog veka i vreme je da se revitalizuje ili da se izgradi novo što je bolje i isplativije.

Član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić je rekao da će "pokušati da reše problem otpadnih voda jezera Šumarice" i da je počela izrada studije održivosti za to jezero.

Rekao je da je bilo 14 registrovanih divljih deponija na teritoriji grada, a sada ih devet i da su komunalni inspektori stalno na terenu jer je pojačan nadzor nad divljim deponijama.

Na konferenciji u Kragujevcu će izostati ranije najavljeni, pa otkazani okrugli sto "Projekat Jadar - Kako proceniti dobre i loše strane" i uvodna prezentacija profesora Aleksandra Jovovića s Odseka Mašinskog fakulteta za procesnu tehniku i zaštitu životne sredine jer se "nisu stekli uslovi" -  prenela je NVO "Prvi Prvi Na Skali".

Ta NVO podseća da je Jovović ranije tvrdila da je "obustava projekta Jadar kompanije Rio Tinto najveća greška koju je napravila Vlada Srbije".

Organizatori konferencije u Kragujevcu su Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo i Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije, u partnerstvu s Privrednom komorom Srbije, Gradom Kragujevcom i JKP Vodovod i kanalizacija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina