Web Analytics
Vujačić: Srbija odustala od EU, ne može istovremeno da jaše dva konja - BetaRS

Vujačić: Srbija odustala od EU, ne može istovremeno da jaše dva konja

Politika | 04.04.2024 | access_time 09:35
Vujačić: Srbija odustala od EU, ne može istovremeno da jaše dva konja
Foto: Youtube/Printscreen
Nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić ocenio je da Srbija ne može više da kaže kako ide u Evropsku uniju (EU) ali i da je u odličnim odnosima sa Rusijom, navodeći da čovek treba da zna kada je kraj neke politike i da se preorijentiše.

"Volim anegdotu koju sam svojevremeno čuo od jednog visokog ruskog diplomate: jednoga dana ambasada je prepodne dobila instrukciju da brani Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, a popodne da Južna Osetija i Abhazija mogu da se odvoje od Gruzije po ugledu na Kosovo. I rekao mi je u šali: Ako ne možeš istovremeno da jašeš dva konja, nemaš šta da tražiš u cirkusu", rekao je Vujačić, u intervjuu za Vreme.

Kako je dodao, "Srbija pokušava da jaše ta dva konja, ali ako i dalje želimo da idemo ka EU, balansiranje tog tipa više neće biti moguće".

"Ni kada je reč o Rusiji, ni kada je reč o Kini, jer i Evropa počinje drugačije da gleda na Kinu i njenu ekspanziju. A moram da dodam - Srbija je odavno napustila evropski put i to se vidi na više načina", rekao je Vujačić.

Teme