Web Analytics
Američko istraživanje: Pet odsto električnih automobila donelo 1,8 odsto manje CO2 u atmosferi - BetaRS

Američko istraživanje: Pet odsto električnih automobila donelo 1,8 odsto manje CO2 u atmosferi

Životna sredina | Izvor: Beta-AFP | 04.04.2024 | access_time 18:20
Američko istraživanje: Pet odsto električnih automobila donelo 1,8 odsto manje CO2 u atmosferi
Studija Univerziteta Kalifornije u Berkliju je utvrdila da je u periodu od pet godina pad emisije ugljen-dioksida (CO2) bio 1,8 odsto godišnje što su doveli u vezu s tim što je u regionu San Franciska broj vozila s električnim ili hibridnim pogonom dostigao skoro pet odsto ukupnog broja.

Zaključili su da "elektrifikacija" imala merljiv uticaj na zaštitu okoline od zagađenja.

Kalifornija, država s najviše stanovnika i najbogatija u SAD, želi opštu upotrebu električnih vidova transporta da bi postigla "neto nultu emisiju" CO2 do 2045. godine. To znači da bi sadašnje smanjenje emsiije tog gasa trebalo da u narednih 20 godina udvostruči na nešto više od 3,5 odsto godišnje.

Zahvaljujući mreži senzora instaliranih 2012. oko Zaliva San Franciska - gde je sada najviše električnih automobila, naučnici Berklija prate konstantan pad nivoa CO2.

"Mi kroz merenja sastava vazduha pokazujemo da prihvatanje električnih vozila funkcioniše - ono zaista ima željeni efekat na emisije CO2" - rekao je glavni autor studije Ronald Koen.

Smatra se da je previše CO2 glavni uzrok klimatskih promena. Više od dve trećine emisije tog gasa dolazi iz gradova, ali su oskudne detaljne informacije o tome od čega tačno, a potrebne su vlastima pri odlučivanju o tome šta treba uraditi.

Kalifornija već ima neke od najstrožih ekoloških propisa u SAD, uključujući plan da se do 2035. godine zabrani prodaja novih automobila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem. 

Koen koji planira da instalira mrežu senzora i u Los Anđelesu, Glazgovu u Škotskoj i u Providensu na istočnoj obali SAD, priznaje da relativna popularnost električnih vozila u regionu San Franciska gde je "ekološka svest" i deo mode, nije tipičan primer, "ali taj grad pokazuje da je i to moguće" - rekao je on.

U Kaliforniji je 2022. godine 45 odsto električne energije bilo od fosilnih goriva, a taj udeo opada zbog većeg korišćenja obnovljivih izvora energije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina