Web Analytics
Vlada Srbije usvojila Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom - BetaRS

Vlada Srbije usvojila Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom

Tranzicija | Izvor: Beta | 05.04.2024 | access_time 13:30
Vlada Srbije usvojila Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom
Vlada Srbije usvojila je danas Memorandum o razumevanju sa "Francuskom elektroprivredom" (EDF), o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

"Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, saopštio je njen kabinet.

Navela je da je EDF iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse.

Po rečima ministarke, Memorandumom je predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Dubravka Đedović Handanović danas se sastala u Vladi Srbije sa ambasadorom Francuske Pjerom Кošarom sa kojim je razgovarala o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i saradnji u oblasti energetike.

"Sa Francuskom razgovaramo o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih. Zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije koja jedina može da obezbedi baznu energiju i poštovanje 'net-zero' koncepta", rekla je ona.

Francuska oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearne energije pa je po oceni ministarke važno što će dvojica predsednika razgovarati o toj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova.

Ona je ukazala da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti, ali da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, prirodnim i tehničkim fakultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju takvih projekata.

"To je takođe prilika da vratimo veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije, jer ćemo morati da obezbedimo nove kapacitete u narednim godinama i decenijama", rekla je Đedović Handanović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije