Web Analytics
Nova vrsta guštera otkrivena na jugu Kine - BetaRS

Nova vrsta guštera otkrivena na jugu Kine

Zelena Srbija | 05.04.2024 | access_time 16:25
Nova vrsta guštera otkrivena na jugu Kine

Kineski istraživači otkrili su u planinama Lianhua koje se nalaze u južnoj kineskoj provinciji Guangdongnovu vrstu rogatog guštera koja je nazvana Boulenophris elongata sp. Nov.

Nalazi istraživanja objavljeni su u nedavnom izdanju međunarodnog akademskog časopisa Azijska herpetološka istraživanja (Asian Herpetological Research), prenosi Sinhua.

Nova vrsta je otkrivena u planinama na velikim nadmorskim visinama u Guangdongu na prostoru okruženom dobro očuvanim suptropskim zimzelenim širokolisnim šumama. Gušter, mali po veličini i sa izduženim udovima, značajno se razlikuje od poznatih vrsta koje žive na istom području.

Nova vrsta guštera otkrivena na jugu Kine
Fotografije prikazuju morfološke karakteristike nove vrste rogatog guštera, nazvane Boulenophris elongata sp. nov, koji su otkrili kineski istraživači u planinama Lianhua u južnoj kineskoj provinciji Guangdong (Sinhua)

Članak koji je objavio časopis Azijska herpetološka istraživanja otkrio je da se nova vrsta može razlikovati od svih priznatih srodnika kombinacijom morfoloških karakteristika i genetskih divergencija u kombinovanim mitohondrijskim genima 16S, 12S i CO1.

Poslednjih godina, više novih vrsta guštera otkriveno je u glavnim planinskim predelima u Kini. Otkriće nove vrste guštera u planinama Lianhua potvrdilo je da region predstavlja ogroman rezervoar životinjskih i biljnih vrsta.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija