Web Analytics
Vučić u Parizu razgovara sa Makronom o geopolitičkim temama, vojnoj industriji, nuklearnoj energiji - BetaRS

Vučić u Parizu razgovara sa Makronom o geopolitičkim temama, vojnoj industriji, nuklearnoj energiji

Politika | 08.04.2024 | access_time 10:35
Vučić u Parizu razgovara sa Makronom o geopolitičkim temama, vojnoj industriji, nuklearnoj energiji
Foto: Beta/Milan Obradović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Parizu gde će u ponedeljak uveče razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o geopolitičkim, ali i ekonomskim temama - vojnoj industriji, nuklearnoj energiji i veštačkoj inteligenciji (AI).

Francusko predsedništvo navelo je da će Makron i Vučić razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i odnosima Beograda i Kosova.

Makron će, kako je saopšteno, ponovo potvrditi svoju privrženost i punu podršku evropskoj integraciji Srbije i to da normalizacija odnosa sa Kosovom čini integralni deo procesa pristupanja EU.

To će biti 20. susret Vučića i Makrona, a po rečima Vučića možda i najvažniji do sada.

Vučić če se tokom boravka u Francuskoj sastati i sa francuskim ministrom odbrane kao i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta i sa vodećim francuskim privrednicima okupljenim u poslovnoj zajednici MEDEF. 

Vlada Srbije je usvojila Memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Francuske (EDF) kojim se, između ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Očekuje se da će tokom posete Vučića u Parizu biti potpisani ugovori u saradnji dve zemlje u vrednosti nekoliko desetina milijardi evra, među kojima je i onaj o nabavci borbenih aviona "rafal".

Sve više francuskih kompanija posluje u Srbiji. Francuski Vinci je koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", a kompanije Alstom i Egis Rail zajedno sa kineskom kompanijom Power China učestvuju u izgradnji beogradskom metroa. 

Teme