Web Analytics
Vučić stigao u Palatu invalida, položio venac na Spomen-ploču srpskim borcima - BetaRS

Vučić stigao u Palatu invalida, položio venac na Spomen-ploču srpskim borcima

Politika | 08.04.2024 | access_time 11:05
Vučić stigao u Palatu invalida, položio venac na Spomen-ploču srpskim borcima
Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je danas da je ispred Palate Invalida u Parizu položio venac na spomen-ploču "Vernost za vernost".

Vučić se na Instagramu zahvalio na toplom dočeku u Frnacuskoj, gde je u zvaničnoj poseti od sinoć, i njenom "tradicionalnom prijateljstvu prema Srbiji i njenom narodu".

"Francuska i njen narod će u nama uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja koji će ih voleti, kao što je Francuska volela nas. Slava našim precima i živelo srpsko-francusko prijateljstvo!", napisao je on.

Nakon svečanog dočeka srpskog predsednika sa vojnim počastima intonirane su himne Srbije i Francuske.

Vučić, koji je sinoć stigao u Pariz, razgovaraće večeras sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), a, prema njegovim rečima, pričaće se o vojnoj industriji, nuklearnoj energiji i veštačkoj inteligenciji (AI).

Kako je u petak saopštila Jelisejska palata, razgovor Vučića i Makrona počeće oko 20.00 časova, nakon čega je predviđena zajednička izjava i večera.

Vučić je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Parizu gde će u ponedeljak uveče razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o geopolitičkim, ali i ekonomskim temama - vojnoj industriji, nuklearnoj energiji i veštačkoj inteligenciji (AI).

Francusko predsedništvo navelo je da će Makron i Vučić razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i odnosima Beograda i Kosova.

Makron će, kako je saopšteno, ponovo potvrditi svoju privrženost i punu podršku evropskoj integraciji Srbije i to da normalizacija odnosa sa Kosovom čini integralni deo procesa pristupanja EU.

To će biti 20. susret Vučića i Makrona, a po rečima Vučića možda i najvažniji do sada.

Vučić če se tokom boravka u Francuskoj sastati i sa francuskim ministrom odbrane kao i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta i sa vodećim francuskim privrednicima okupljenim u poslovnoj zajednici MEDEF.

Vlada Srbije je usvojila Memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Francuske (EDF) kojim se, između ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Očekuje se da će tokom posete Vučića u Parizu biti potpisani ugovori u saradnji dve zemlje u vrednosti nekoliko desetina milijardi evra, među kojima je i onaj o nabavci borbenih aviona "rafal".

Sve više francuskih kompanija posluje u Srbiji. Francuski Vinci je koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", a kompanije Alstom i Egis Rail zajedno sa kineskom kompanijom Power China učestvuju u izgradnji beogradskom metroa.

Teme