Web Analytics
Vučić u Parizu: Veoma smo blizu dogovora o nabavci aviona 'Rafal' - BetaRS

Vučić u Parizu: Veoma smo blizu dogovora o nabavci aviona 'Rafal'

Politika | 08.04.2024 | access_time 12:30
Vučić u Parizu: Veoma smo blizu dogovora o nabavci aviona 'Rafal'
Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će večeras na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom moći da ozvaniči nabavku francuskih višenamenskih borbenih aviona "Rafal" za potrebe Vojske Srbije (VS).

Vučić je rekao da je na početku dvodnevne posete Francuskoj razgovarao sa predstavnicima Daso grupe, proizvođača tog aviona, ne samo o nabavci "Rafala" već i o "drugim vidovima saradnje u budućnosti".

"Ovde su dva dana tekli ne laki pregovori. Želimo da to završimo do večeras da bismo Makron i ja mogli da kažemo da je ostala samo tehnika i da se u narednih 15-20 dana to potpiše i krene u realizaciju. Imamo još jedno ili dva pitanja koje nismo zaključili ali verujem da ćemo tokom popodneva posle posete Senatu uspeti da se dogovorimo", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Ocenio je da bi nabavka aviona "Rafal" značila "ogromnu novu snagu za Srbiju".

"Veoma smo blizu, to bi bila izuzetna vest. To su avioni 4++ generacije, ispred naših MiG-ova i po radarskim mogućnostima i po raketama koje nose", kazao je Vučić.

On je kazao da je Srbija zainteresovana za dodatne nabavke aviona ali nije hteo da precizira koliko će koštati kupovina "Rafala" već je dodao da će to biti poznato posle potpisivanja ugovora.

"Mi bismo danas želeli da kupimo američke, kineske, ruske avione ali koje danas mogu da nam dostave? Mi bismo danas kupili još aviona, nije nama toliki problem u novcu. Imamo skoro četiri milijarde evra na računu", kazao je Vučić.

Teme