Web Analytics
Nuklearna elektrana nove generacije počinje snabdevanje toplotom u istočnoj Kini - BetaRS

Nuklearna elektrana nove generacije počinje snabdevanje toplotom u istočnoj Kini

Zelena Srbija | 08.04.2024 | access_time 15:55
Nuklearna elektrana nove generacije počinje snabdevanje toplotom u istočnoj Kini
Foto: Xinhua/Li Zhihao
Prva svetska nuklearna elektrana četvrte generacije, kineska nuklearna elektrana sa visokotemperaturnim gasnim reaktorom (HTGR) Šidaovan, počela je da snabdeva toplotom stanovnike grada Rongčeng u istočnoj kineskoj provinciji Šandong, piše Sinhua.

Ovo je prvi put da je nuklearna elektrana obezbedila toplotnu energiju stanovnicima grada, što je označilo još jedan napredak u sveobuhvatnom korišćenju nuklearne energije, prema rečima operatera elektrane, komapnije Huaneng Šandong Šidaovan.

Počev od 27. marta, projekat toplotne elektrane priključen je na električnu mrežu kako bi se zagrejalo oko 190.000 kvadratnih metara površina u gradu, zamenjujući nekadašnju termoelektranu. Očekuje se da će se uštedeti 3.700 tona uglja u svakoj grejnoj sezoni, što će rezultirati smanjenjem emisije ugljen-dioksida za 6.700 tona, naveo je operater.

Planirano je da grejna sezona u Rongčengu traje od novembra 2023. do sredine aprila ove godine, duže nego u nekim drugim delovima Šandonga. Prema lokalnim meteorološkim vlastima, priobalni grad često ima prosečnu temperaturu za šest do 10 stepeni Celzijusa nižu od gradova u unutrašnjosti Šandonga.

Projekat, koji se nalazi u provinciji Šandong i sa Kinom koja poseduje potpuno nezavisna prava intelektualne svojine, zajednički su ga  razvili Grupa Čajna Huaneng, Univerzitet Tsinghua i Kineska nacionalna nuklearna korporacija.

Izgradnja nuklearne elektrane Šidaovan HTGR počela je u decembru 2012. godine, a električna energija je prvi put proizvedena u decembru 2021. godine. U komercijalni rad puštena je u decembru 2023. godine.

Grad Rongčeng ove godine planira da nadogradi svoju prateću mrežu cevi za snabdevanje toplotnom nuklearnom energijom, za koju se procenjuje da će zagrejati dodatnih 4,6 miliona kvadratnih metara grada. Do tada će više od polovine njegovih stanovnika dobiti pristup toplotnoj energiji na nuklearni pogon. 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija