Web Analytics
BIRODI optužio predsednicu Skupštine Srbije da ih diskriminiše - BetaRS

BIRODI optužio predsednicu Skupštine Srbije da ih diskriminiše

Politika | 09.04.2024 | access_time 11:15
BIRODI optužio predsednicu Skupštine Srbije da ih diskriminiše
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je danas optužio predsedenicu Skupštine Srbije Anu Brnabić da ih diskriminiše, time što ih nije pozvala na skupštinski sastanak o unapređenju izbornih uslova.

Brnabić je juče pozvala sve poslaničke grupe na razgovor u četvrtak, o primena preporuka ODIHR-a o unapređenju izbornog procesa, kao i organizacije civilnog društva - CESID, CRTA, Transparentnost Srbija i Međunarodni partneri Srbije.

BIRODI je u saopštenju naveo  da je "Brnabić, posle iznetih neistina i etiketa", time što ih nije pozvala na sastanak o izbornim uslovima "učinila  svojevrsnu diskriminaciju". Najavio je i da će se "zbog postupka predsednice Narodne skupštine obratiti Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitniku građana.

"Imajući u vidu preporuku ODIHR-a da proces unapređenja izbornog procesa mora biti inkluzivan, BIRODI se već obratio OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava u Varšavi, Delegaciji Evropske komisije u Beogradu i Misiji OEBS-a  u Srbiji", navodi se u saopštenju. 

BIRODI je podsetio da monitoriše medije od 2012, a od 2016. izborno javno mnjenje, te da su na poziv ODIHR-a dva puta predstavljali nalaze monitoringa na konferencijama te organizacije u Varšavi.

Teme