Web Analytics
PSG: Gašić da smeni Cmolića, kazne za Pink i Informer zbog širenja nacionalne mržnje - BetaRS

PSG: Gašić da smeni Cmolića, kazne za Pink i Informer zbog širenja nacionalne mržnje

Politika | 09.04.2024 | access_time 16:00
PSG: Gašić da smeni Cmolića, kazne za Pink i Informer zbog širenja nacionalne mržnje
Foto: Youtube/Printscreen
Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da od ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića traži "momentalnu smenu načelnika policije Ninoslava Cmolića, zbog etičke netrpeljivosti i stigmatizacije zajednice Vlaha koji žive u istočnoj Srbiji".

PSG u saopštenju navodi da je "kampanja mržnje na račun zajednice Vlaha koja se ovih dana sprovodi od strane vladinih medija i samih predstavnika institucija započela od načelnika UKP-a Ninoslava Cmolića, koji je gostujući na Informer televiziji naveo da osumnjičeni imaju izuzetno nizak koeficijent inteligencije, kao i da je to čudno podneblje jer su u pitanju Vlasi".

Dodaje sa da je "novo uznemiravanje javnosti, koja je već dovoljno potresena situacijom sa ubistvom devojčice u Boru, apsolutno nedopustivo i za svaku osudu".

"Sinhronizovana državna kampanja narušavanja međuetničkih odnosa sa vlaškom zajednicom nastavlja se na udarnim medijima vlasti, televizijom Informeru i Pinku, i tražimo da REM počne da radi svoj posao, postupi profesionalno i kazni navedene medije zbog satanizacije Vlaha", navodi se u saopštenju.

PSG podseća da se Cmolićevo prezime spominje i u Skaj prepiskama koje se nalaze u optužnici protiv Belivukovog klana.

"Načelnik je na mesto SBPOK-a došao 2020. godine kao Vulinov kadar, jer je Vulin pre toga smenio dotadašnjeg načelnika. Narativ koji Cmolić propagira ni malo ne odudara od narativa koji propagira naprednjačka vlast i jasno pokazuje kakav je njihov odnos prema svim nacionalnim manjinama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ljudska i manjinska prava, kao i evropske vrednosti, pobrojana u članu 1 Ustava Srbije, i da je neophodna apsolutna borba protiv diskriminacije, govora mržnje i nasilja, kao i da je vladavina prava nemoguća bez prava na različitosti.

Teme