Web Analytics
Petković: Osmani se služi brutalnim lažima, Vučić nije tražio bojkot - BetaRS

Petković: Osmani se služi brutalnim lažima, Vučić nije tražio bojkot

Politika | 09.04.2024 | access_time 17:05
 Petković: Osmani se služi brutalnim lažima, Vučić nije tražio bojkot
Foto: Beta/Miloš Miškov

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da se kosovska predsednica "služi brutalnim lažima" kada tvrdi da stranka Srpska lista po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića poziva na bojkot glasanja za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

"Kako nije videla pritisak kad je Vučić pozvao Srbe s Kosova i Metohije da potpišu peticiju za smenu lažnih gradonačelnika? Čim je razotkrivena Kurtijeva podmetačina sa referendumom, kriv im je Vučić i Srpska lista", napisao je Petković na društvenoj mreži Iks (X)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je poziv za bojkot glasanja za smenu gradonačelnika četiri opština na severu Kosova od strane Srpske liste "došao po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Ona je navela da je Vučić na sastancima na kojima su bili i francuski predsednik Emanul Makron i nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da neće vršiti "nezakonit pritisak" na lokalne Srbe u vezi sa glasanjem za smenu albanskih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova.

Srpska lista je 7. aprila saopštila da njene pristalice neće učestvovati na glasanju za smenu albanskih gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, zakazanom za 21. april.

Ta stranka smatra da je kosovski premijer Aljbin Kurti "učinio sve da referendum za smenu gradonačelnika ne uspe", da su procedure "nemoguće", kao i da je za dva meseca u te četiri opštine nesrazmerno povećan broj Albanaca u biračkom spisku "za 433 odsto".


Predsednica Kosova: Bojkot Srpske liste - po nalogu Vučića

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je poziv za bojkot glasanja za smenu gradonačelnika četiri opština na severu Kosova, od strane Srpske liste, došao po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Osmani je rekla da je Vučić na sastancima na kojima su bili i francuski predsednik Emanul Makron i nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da neće vršiti "nezakonit pritisak" na lokalno stanovništvo, u vezi sa glasanjem za smenu albanskih gradonačelnika u tim opštinama.

"Nažalost, i ovoga puta Vučić nije održao reč, čak ni datu na sastancima na kojima su bili kancelar Šolc i predsednik Makron, ali i na drugim sastancima na kojima je garantovao da neće vršiti nezakonit pritisak na Srbe", rekla je ona.

Osmani je na Košarama, "na godišnjicu proboja fronta od strane pripadnika bivše OVK pre 25 godina" rekla da je Kosovo posvećeno nastavku zaštite prava svih svojih građana, bez razlike.

"Zalažemo se za to da Srbi koji žive na Kosovu koriste sva prava koja su im data Ustavom (Kosova), ali nažalost neki od njih dozvoljavaju da budu taoci Vučića", kazala je Osmani.

Predsednica Kosova je kazala i da Vučić "nema pravo da se meša u izbore na Kosovu".

"Posebno želim da pozovem međunarodnu zajednicu, naše saveznike, da se veoma glasno suprotstave ovom nezakonitom pritisku na Srbe koji žive na Kosovu i da kazne Vučića jer nema pravo da se meša u izborne procese na Kosovu", rekla je ona.

Upitana o optužbama Srpske liste da kosovske institucije vrše pritisak na srpsku zajednicu, Osmani je rekla da su to "lažne optužbe kojima se želi prikriti nezakonit pritisak koji Vučić vrši preko Srpske liste na Kosovu".

Teme