Web Analytics
SAD uvode striktna ograničenja prisustva tzv 'večitih hemikalija' u pijaćoj vodi - BetaRS

SAD uvode striktna ograničenja prisustva tzv 'večitih hemikalija' u pijaćoj vodi

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 10.04.2024 | access_time 22:50
SAD uvode striktna ograničenja prisustva tzv 'večitih hemikalija' u pijaćoj vodi
Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena završila je danas izradu novih ekoloških pravila kojim će se ograničiti pristustvo takozvanih "večitih hemikalija" u pijaćoj vodi i obavezati komunalna preduzeća da ih smanje na najmanji mogući merljivi nivo.

Zvaničnici kažu da će novo pravilo - koje će federalna Agencija za zaštitu prirodne okoline (EPA) oficijelno predstavniti danas - doprineti tome da oko 100 miliona ljudi bude manje izlagano toksičnim hemikalijama poznatim kao PFAS (perfluoralkil i polifluoroalkilne supstance), i da bude sprečene hiljade obolenja, uključujući rak.

PFAS je u proizvodima koji se svakodnevno koriste, poput neprijanjajućih tiganja, pene za gašenje požara i nepromočive odeće. Iz nekih proizvoda u SAD postepeno je izbačen, u nekim ga još ima.

Ove hemikalije su opasne, jer se ne razgrađuju u prirodnoj okolini, vrlo su rasprostranjene i povezane su sa oboljenjima poput smanjene težine odojčadi, oštećenja jetre i nekim kancerima.

Dok borci za zaštitu zdravlja pozdravljaju EPA zbog toga što nije odustala od strogih ograničenja koja je predložila prošle godine, komunalna preduzeća za proizvodnju i distribuciju pijaće vode kažu da nova pravila iziskuju skuplju tehnologiju, što će se odraziti na cenu vode za potrošače.

Po njihovim rečima, trošak primene novih pravila meri se u desetinama milijardi dolara i da će ti troškovi pasti na pleća najmanjih zajednica sa najmanje resurse. Očekuju se i tužbe.

Bajdenova administracija je za jedan od svojih prioriteta postavila dobijanje čistije "česmovače", a EPA je čak predložila da se opasne vodovodne cevi od olova izbace iz upotrebe.

Prvi čovek EPA Majkl Regan rekao je da su nova pravila najznačajnija akcija koju je ova agencija ikada poduzela radi suzbijanja uticaja PFAS.

EPA procenjuje da će trošak primene novih pravila biti oko 1,5 milijardi dolara godišnje, ali da će sa druge strane biti spaseno oko 10.000 ljudskih života u narednim decenijama, i da će značajno biti smanjeno prisustvo nekih ozbiljnih obolenja.

Komunalna preduzeća biće dužna da očiste vodu od PFAS kojeg su proizvele druge industrije. 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina