Web Analytics
Ekološki ustanak pita Vučića da li je dogovoreno da francuski EDF odlaže nuklearni otpad u Srbiji - BetaRS

Ekološki ustanak pita Vučića da li je dogovoreno da francuski EDF odlaže nuklearni otpad u Srbiji

Životna sredina | Izvor: Beta | 10.04.2024 | access_time 23:20
Ekološki ustanak pita Vučića da li je dogovoreno da francuski EDF odlaže nuklearni otpad u Srbiji
Pokret Ekološki ustanak postavio je večeras pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da li je tokom njegove posete Parizu dogovoreno da "Francuska elektroprivreda" (EDF) svoj nuklearni otpad "lageruje" u Srbiji.

Ekološki ustanak je u saopštenju naveo da ta elektroprivredna kompanija ima 58 nuklearnih centrala.

"Ekološki ustanak još jednom poziva predsednika Vučića da sve što je Srbija potpisala u Parizu, a tiče se energetike, energetskih projekata, izgradnje nuklearnih, hidro i drugih energetskih objekata, odmah i bez odlaganja stavi na uvid građanima Srbije", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Parizu gde se sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a jedna od tema razgovora bila je upravo nuklearna energija.

Prema Vučićevim rečima, potrebno je da Srbija radi na korišćenju nuklearne energije, jer bi izgradnja nuklearnog reaktora do 2035. godine obezbedila stabilno snabdevanje strujom.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktor kompanije EDF Luk Remon su u prisustvu Vučića u Parizu potpisali "Memorandum o razumevanju za uspostavljanje okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina