Web Analytics
Počeo novi sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima, prisutni i ambasadori EU i SAD - BetaRS

Počeo novi sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima, prisutni i ambasadori EU i SAD

Politika | 11.04.2024 | access_time 10:35
Počeo novi sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima, prisutni i ambasadori EU i SAD
Foto: Beta/MILAN ILIC

Treći sastanak parlamentarnih stranaka vladajuće većine i opozicije, na kome će se razgovarati o daljem radu na primeni preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova počeo je danas oko 10 sati u Narodnoj skupštini.

Na sastanak na koji je pozvala predsednica Skupštine Ana Brnabić, stigli su poslanici vladajućih stranaka među kojima su Milenko Jovanov, Ivica Dačić, Elvira Kovač, Đorđe Komlenski, Branimir Jovanović, dok su od opozicionih poslanika prisutni Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević, Biljana Đorđević, Borislav Novaković i drugi, javlja reporterka agencije Beta.

Predstavnici koalicije "NADA" ranije su saopštili da neće doći na nove razgovore, kao i pokret Ekološki ustanak.

Na sastanak su pozvani i međunarodni partneri, a među prisutnima su ambasador SAD Kristofer Hil, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, predstavnici nevladinog sektora Transparentnost Srbija, Crta, CeSID.

Među prisutnima su i predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Ispred zgrade Narodne skupštine nalazi se i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, koji megafonom uzvikuje različite parole i optužbe na račun opozicije.

Na dnevnom redu biće predlog izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o ustavnom sudu, koje će omogućiti usvajanje sedam od 25 poslednjih preporuka ODIHR-a.

Izmene zakona pripremila je Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, a deo opozicije vidi problem što su te izmene predložene nekoliko dana nakon što su raspisani novi beogradski izbori za 2. jun.

Opozicija je na prethodnim sastancima iznela tri zahteva - formiranje komisije koja će proveriti birački spisak, otvaranje Radio-televizije Srbije za sve učesnike izbora, kao i održavanje beogradskih i svih lokalnih izbora u istom danu.

Vlast je u načelu prihvatila prva dva zahteva, a treći odbila, nakon čega je opozicija saopštila da ne želi da pregovara o prva dva, dok ne budu prihvaćena sva tri zahteva.

Opozicija je takođe pisala OEBS-u sa zahtevom da imenuje specijalnog izaslanika koji bi bio posrednik u razgovoru vlasti i opozicije.

Teme