Web Analytics
Đedović Handanović: Srbije neće uvoziti i skladištiti nuklearni otpad - BetaRS

Đedović Handanović: Srbije neće uvoziti i skladištiti nuklearni otpad

Životna sredina | Izvor: Beta | 11.04.2024 | access_time 13:55
Đedović Handanović: Srbije neće uvoziti i skladištiti nuklearni otpad
Foto: HINA/Daniel KASAP

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović negirala je danas navode u javnosti da će Srbija uvoziti nuklearni otpad i skladištiti ga na svojoj teritoriji i dodala da Srbije "ne sme da bude talac" odluka i zakonskih rešenja usvojenih pre 35 godina o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana.

On je za TV Pink kazala da to nikada nije bila tema i da napadi postoje jer država strateški razmišlja o budućnosti energetskog sektora, objavilo je ministarstvo.

"Mi imamo zabranu uvoza nuklearnog otpada tako da Srbija nikako ne može da postane skladište za nuklearni otpad. Ovakvi navodi nemaju nikakve veze sa ekologijom već je u pitanju politika i prikupljanje jeftinih političkih poena", kazala je Đedović Handanović.

Istakla je da se skladištenje nuklearnog otpada razmatra se samo ukoliko u zemlji postoji nuklearno postrojenje u okviru kojeg se gradi infrastruktura za skladištenje, u skladu sa tehnologijama koje zaokružuju ceo proces.

"Ali su besmisleni navodi da je Francuska videla korist da u Srbiji skladišti svoj nuklearni otpad. Niko ne može da ospori to što Vlada Srbije i predsednik imaju dugoročan pristup sagledavanja budućnosti u kojoj treba da budemo razvijeni, stabilni, nezavisni i energetski sigurni. Ako želite dobro svojoj zemlji morate danas da pripremite nešto što će se završiti za deset do dvanaest godina za buduće generacije. Oni kojima se to ne dopada traže izgovore i iznose neistine i dezinformacije", rekla je ministarka.

Đedović Handanović ocenila je i da je potpisivanje Memorandum o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom (EDF), koja je najveći proizvođač električne energije u Evropi i drugi u svetu, o proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju kadrova i stručnog znanja, istorijsko.

"Potrebno nam je strateško razmišljanje u energetici, mi danas postavljamo te temelje kako bismo obezbedili dovoljno električne energije usled rasta potrošnje u narednim godinama, a pre svega bazne energije koja se proizvodi u kontinuitetu, 24 sata i sedam dana u nedelji, koju ne mogu da obezbede solarne i vetroelektrane", rekla je ona.

Đedović Handanović je dodala da Francuska dobija više od 70 odsto električne energije više od 55 nuklearnih postrojenja iz kojih se snabdeva i Nemačka, koja je zatvorila svoje kapacitete, dok Francuska planira izgradnju još osam postrojenja.

Ministarka je ukazala da Srbija "ne sme da bude talac" odluka i zakonskih rešenja usvojenih pre 35 godina i da je potrebno sagledavanje njihovih izmena.

"Juče je u Narodnoj skupštini Srbije pokrenuto pitanje prestanka važenja moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana u našoj zemlji i drago mi je što su poslanici Srpske napredne stranke to inicirali. Potrebna nam je bazna energija, posebno ako želimo da izlazimo iz uglja, dekarbonizujemo energetski sektor i imamo manje emisije ugljen-dioksida", navela je ona.

Prema njenim rečima, baznu energiju obezbeđuju samo ugalj, gas i nuklearna energija.

"Hidrologijom smo veoma bogati i dobro je što razvijamo te kapacitete, ali ne možemo samo da se oslanjamo na njih", rekla je ministarka i dodala da se u svetu sve teže finansiraju projekti u oblasti gasa tako da je nuklearna energija kredibilna opcija za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja električnom energijom", kazala je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da su i zemlje u okruženju izgradile nuklearna postrojenja, da je tehnologija u ovoj oblasti brzo napredovala, ali da Srbija trenutno nema dovoljno kadrova.

Ukazala je i da su članovi Srpskog nuklearnog društva mladi i školovani ljudi posvećeni struci, koji se školuju na najboljim francuskim fakultetima, a motivisani su da se vrate u Srbiju i da prenesu znanja iz zemlje koja prednjači u Evropu po broju nuklearnih elektrana.

"U ovom trenutku u Srbiji postoji barem sedam obrazovnih i naučnih institucija koje učestvuju u aktivnostima u oblasti nuklearne energije i sve ćemo ih okupiti kako bismo razgovarali i napravili akcioni plan prema kome bismo došli u izvesnost da ta postrojenja gradimo i njima upravljamo", rekla je Đedović Handanović.Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina