Web Analytics
Istraživači otkrili varijacije mikrobioma trudnoće koji se vezuju za reproduktivne poremećaje - BetaRS

Istraživači otkrili varijacije mikrobioma trudnoće koji se vezuju za reproduktivne poremećaje

Svet | 11.04.2024 | access_time 16:00
Istraživači otkrili varijacije mikrobioma trudnoće koji se vezuju za reproduktivne poremećaje
Foto: Xinhua/Fei Maohua
Istraživači su nedavno otkrili evoluirajuće obrasce mikrobioma trudnoće, sa ciljem da analiziraju uticaj mikrobnog ekosistema na zdravlje majki i njihovog potomstva.

Studija, koju je zajednički sproveo tim sastavljen od istraživača sa pekinškog Instituta za nauku o životu u okviru Kineske akademije nauka i šangajske bolnice Čangdženg, objavljena je u časopisu Naučni bilten (Science Bulletin), piše Sinhua.

Tokom trudnoće, ženski mikrobiom prolazi kroz značajne promene, što može dovesti do reproduktivnih poremećaja. Ipak, postoji nedostatak obimnih integrisanih istraživanja koja karakterišu dinamiku mikrobioma u ključnim staništima tela.

S tim u vezi, istraživači su izvršili opsežnu meta-analizu koja sastavlja i analizira profile mikrobioma iz preko 10.000 uzoraka iz creva, vagine i usne duplje trudnica iz različitih geografskih regiona.

Oni su otkrili neočekivane varijacije u taksonomskim, funkcionalnim i ekološkim karakteristikama mikrobnih zajednica tokom trudnoće i uspostavili sveobuhvatan atlas mikrobioma trudnoće integracijom višedimenzionalnih skupova podataka.

Istraživači su otkrili da kako trudnoća napreduje, raznolikost i sastav mikrobiote creva podleže značajnim promenama, prilagođavajući se fluktuacijama nivoa hormona tokom trudnoće, što može uticati na metabolizam majke i imuni sistem.

Studija je takođe otkrila korelaciju između povećanog broja bakterija iz roda Bacteroides i veće pojave gestacionog dijabetesa, što sugeriše da bi bakterije mogle poslužiti kao ključni biomarker za praćenje zdravlja majke.

Tokom trudnoće smanjuje se raznovrsnost mikrobiote vagine, dok se brojnost Lactobacillusa značajno povećava. Potencijalni poremećaj mikrobnog ekosistema kojim dominira Lactobacillus može uticati na ishod trudnoće.

Studija je takođe otkrila da mreža mikrobiote vagine žena koje rađaju pre vremena pokazuje veće smetnje u poređenju sa zdravim trudnicama. Postoji značajno smanjenje zastupljenosti laktobacila u grupi prevremeno porođenih. Ovaj fenomen je uočljiv u ranoj trudnoći i predvidljiv modelima mašinskog učenja.

Upoređujući oralnu mikrobiotu zdravih trudnica iz različitih regiona, istraživači su otkrili da su varijacije oralnih mikroba relativno stabilne tokom trudnoće. Međutim, uočene su značajne razlike u mikrobnom sastavu i raznolikosti trudnica sa gestacijskim dijabetesom, sa očiglednim smanjenjem Streptococcus i povećanjem Corinebacterium.

Ove promene mogu poslužiti kao osnova za ranu dijagnozu gestacionog dijabetesa. Pored toga, sugeriše da se oralna mikrobiota može koristiti kao relativno stabilan i lako uočljiv indikator za praćenje zdravlja majke tokom trudnoće.

Zamršeni ekosistem mikrobioma trudnoće ima duboke implikacije na zdravlje i majke i fetusa. Detaljna istraživanja u ovoj oblasti su spremna da ponude nove uvide u buduće kliničke prakse i medicinske tehnologije.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena