Web Analytics
Savet Evrope izdao upozorenja zbog pretnji novinarima u Srbiji - BetaRS

Savet Evrope izdao upozorenja zbog pretnji novinarima u Srbiji

Društvo | 12.04.2024 | access_time 12:45
Savet Evrope izdao upozorenja zbog pretnji  novinarima u Srbiji
Foto: Beta/Dragan Gojić
Savet Evrope izdao je upozorenja zbog pretnji srpskim novinarima Dinku Gruhonjiću, Ani Lalić Hegediš, Vanji Đurić i Željku Veljkoviću.

Bezbednost novinara, platforma Saveta Evrope, objavila je upozorenje u kategoriji "napadi na fizičku bezbednost i integritet novinara" zbog više stotina pretnji smrću putem društvenih mreža i mejlova Gruhonjiću i Lalić Hegediš.

Kada je reč o Dinku Gruhonjiću, dopisniku agencije Beta i predavaču na Univerzitetu u Novom Sadu, pretnje dobija otkako je 14. marta objavljen video koji je montiran tako da se stekne utisak da je na tribini na Rebedu festivalu u Dubrovniku izrazio zadovoljstvo što deli ime sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem.

"Novinar strahuje za svoj život i za članove svoje porodice", navodi platforma u saopštenju.

Lalić Hegediš, novinarka i izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Srbije (NDNV) počela je da dobija uvrede i pretnje seksualne prirode, nakon što je učestvovala na panelu o nacionalizmu kada je rekla da za srpsku vlast građani Vojvodine "nisu dovoljno Srbi jer nisu nacionalisti i insistiraju na svojoj multikonfesionalnosti i multietničnosti".

Jedan Novosađanin je 15. marta podneo krivičnu prijavu protiv Lalić Hegediš i Gruhonjića zbog navodnog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Platforma Bezbednost novinara podseća i da je Aleksandar Vulin, nekadašnji šef BIA izjavio da je "Gruhonjić ološ koji živi od mržnje prema Srbiji", te da je Milenko Jovanov, visoki funkcioner Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije rekao da se "Gruhonjić hvalio da ga zovu Dinko kao Dinko Šakić".

Na zidu Gruhonjićeve zgrade 21. marta osvanuo je grafit sa natpisom "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman", sa potpisom "Srpska Vojvodina".

NDNV je pretnje prijavio Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

U kategoriji "uznemiravanje i zastrašivanje novinara" objavljeno je upozorenje zbog pretnji u onlajn prostoru novinarki N1 Vanji Đurić i novinaru Nove S Željku Veljkoviću.

Pretnje su počele nakon što su komentarisali na društvenim mrežama devojčicu koja je pevala uoči košarkaške utakmice.Uz komentare političara iz vladajuće koalicije i desničarskih partija, dobijali su i anonimne uvrede, pretnje i zahteve da budu proterani iz Srbije.

U saopštenju platforme navodi se da su novinare komentarisali predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, Vladimir Đukanović, političar, pravnik i voditelj tok-šoua, te osnivač Mi-Glas iz naroda Branimir Nestorović i tabloidi poput Vijesti365, Informera, Alo, Srbin.Info.

Pretnje su prijavljene Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Teme