Web Analytics
Mediji: Mađarski premijer Orban umešan u kupovinu Juronjuza - BetaRS

Mediji: Mađarski premijer Orban umešan u kupovinu Juronjuza

Svet | 12.04.2024 | access_time 15:55
Mediji: Mađarski premijer Orban umešan u kupovinu Juronjuza
AP Photo

Entiteti bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu tajno su učestvovali u kupovini glavne informacione evropske televizije Juronjuz (Euronews) prema ispitivanju koje su sproveli mađarski, francuski i portugalski mediji.

Zvanično je investicioni fond "Alpak Kapital" (Alpac Capital) sa sedištem u Portugalu kupio većinski deo Juronjusa u julu 2022. godine, za oko 170 miliona evra.

Transakcija je odobrena u maju 2022. godine u francuskom ministarstvu finansija, pošto je Juronjuz sa sedištem u Lionu firma koja poptpada pod francuske zakone vezane za strateški sektor, u ovom slučaju sektor medija.

Ali najmanje trećina sredstava dolazi iz izvora vezanih za Viktora Orbana, otkrili su juče istražni mađarski portal Direkt36, francuski dnevnik Mond i portugalski nedeljnik Expresso.

Mađarski Sečenji fond (Szechenyi), telo koje je u trenutku transakcije bilo pod upravom fondacije kojom je predsedavao ministar ekonomije Mihalj Varga, dao je 45 miliona evra, prema internim dokumentima.

Strogo poverljiva pauerpoint prezentacija do koje je došao Direkt36 nagoveštava da su politička pitanja igrale ulogu u odluci.

Cilj operacije bio je naime da se ublaži "naginjanje na levo" u medijima, pošto je Juronjuz "uticajan za politike EU".

Direktor firme Alpac Caiptal Pedro Vargas David, je pored toga sin bivšeg evropskog poslanika Maria Davida, bivšeg Orbanovog savetnika i ličnog prijatelja.

Glavni partner u operacijama komunikacija mađarske vlade Nju Land Media (New Land Media) je sa svoje strane dao zajam od 12,5 miliona evra za mađarsku filijalu Alpac Capitala uključenu u tu kupovinu, potvrdio je vlasnik Đula Balaš.

Interni izvor na koji se taj medij pozvao rekao je da je očigledno da je naređenje za finansiranje investicije došlo "odozgo".

Od povratka Viktora Orbana na vlast 2010. godine medijski pejzaž je dubinski preuređen, javni mediji postali su prenosioci zvanične politike dok su mediji bliski vlastima kupili cele delove sektora privatnih medija.

Kako navodi Frans pres nisu mogli da dobiju reakciju na ovu informaciju ni od Juronjuza, ni od Sečenji fonda ni od New Land Media.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena