Web Analytics
Studija: Budućnost afričkih flaminga ugrožena porastom nivoa vode - BetaRS

Studija: Budućnost afričkih flaminga ugrožena porastom nivoa vode

Životna sredina | Izvor: Beta-AFP | 12.04.2024 | access_time 20:35
Studija: Budućnost afričkih flaminga ugrožena porastom nivoa vode
Svake godine više od milion roružičastih flaminga se okupi na jezerima Afrike, ali stalni porast nivoa vode smanjuje količinu algi neophodnih za opstanak tih ptica.

Jezera u Keniji, Tanzaniji i Etiopiji sve su dublja, delom zbog sve više kiše zbog promena klime.

To je u velikoj meri razblažilo alkalnost i salinitet vode u tim jezerima i dovelo do velikog smanjenja količine jedinstvenih algi od kojih zavise flaminzi, dovodeći u opasnost tu vrstu čija brojnost ionako opada.

Studija, danas objavljena u časopisu Karent bajolodži (Current Biology), prva je za koju su korišćeni satelitski snimci praćenja stanja 22 jezera u istočnoj Africi gde su flaminzi. Ti podaci su kombinovani sa klimatskim zapisima i podacima posmatranja ptica više od 20 godina.

Po rečima glavnog autora studije Ejdana Birna (Aidan Byrne), smanjivanje količine algi dovodi do toga da ptice napuštaju ranija staništa i u potrazi za hranom se sklanjaju u nezaštićena područja.

Iako su druge prethodne studije već pokazale da se to dešava, "iznenadili smo se obimom promena i pretnjom koja pogađa staništa ružičastog flaminga" - rekao je za Frans pres Birn, doktorand na Kings koledžu i Nacionalnom muzeju prirodne istorije u Parizu.

Nestalne i ekstremne kiše predviđene za istočnu Afriku zbog klimatskih promena, samo bi pogoršale problem i "povećale pretnju tim vrstama u regionu", dodao je on.

Najizraženiji pad koncentracije algi primećen je u Keniji, posebno u Nakuruu, jednom od najvažnijih jezera gde se flaminzi hrane u Africi. To jezero se povećalo za oko 90 odsto od 2009. do 2022. godine, a koncentracija algi se prepolovila.

Količina algi naglo opada i u jezerima Bogorija i Elmenteita u Keniji i smanjuje se brojnost tih živopisnih ptica zbog kojih dolaze turisti, te opadaju i prihodi od te vrste turizma.

Istočna Afrika je dom tri četvrtine ptica vrste mali flamingo koja je "tu jedinstvena i njen nestanak bi bio poražavajuć" - rekao je Birn.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina