Web Analytics
Salman Rušdi naredne nedelje izdaje knjigu u kojoj je opisao napad nožem na njega - BetaRS

Salman Rušdi naredne nedelje izdaje knjigu u kojoj je opisao napad nožem na njega

Društvo | 13.04.2024 | access_time 10:15
Salman Rušdi naredne nedelje izdaje knjigu u kojoj je opisao napad nožem na njega
Foto: Screenshot/YouTube

Britanski pisac indijskog porekla Salman Rušdi naredne nedelje izdaje novu knjigu "Nož" u kojoj opisuje napad na njega 2022. godine, kada je na javnom mestu u Njujorku izboden nožem zbog čega je oslepeo na desno oko.

Rušdi, koji od 1989. godine živi pod pretnjom smrću od fatve koju je izdao tadašnji islamski režim Irana, u novoj knjizi prenosi razmišljanja o napadu.

Pisac je napadnut dok se spremao da govori na jednoj konferenciji u severnom delu države Njujork. Književnika je jedan muškarac, koji je uleteo na binu, napao nožem.

Policija je odmah uhapsila osumnjičenog, Hadija Matara, Amerikanca libanskog porekla koji se na sudu izjasnio da nije kriv za napad.

Rušdi je napisao da je njegova prva pomisao kada ga je napadnut bila - "Dakle, to si ti", aludirajući na osobu koja je došla da primeni fatvu.

Pisac je u emisiji za američki televizijski kanal Si Bi Es (CBS), koja će sutra biti emitovana u celosti, opisao i poslednju stvar koje je videlo njegovo desno oko.

"Video sam čoveka u crnoj odeći kako dolazi brzo i podlo. Moram da priznam da sam ponekad zamišljao svog ubicu kako ustaje na nekom javnom događaju i juriša na mene baš na taj način", rekao je Rušdi u emisiji, čiji su delovi danas preneti.

"Tako da je moja prva pomisao kada sam video tu ubojitu siluetu kako juri ka meni bila: 'Dakle, to si ti, tu si'", dodao je pisac koji sada ima 76 godina.

Njegova knjiga u SAD izlazi 16. aprila.

Rušdi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi "Satanski stihovi" koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Rušdi je u svet književnosti ušao 1981. godine, romanom "Deca ponoći", smeštenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.

Teme