Web Analytics
Osmani: Skoplje će podržati rezoluciju o Srebrenici - BetaRS

Osmani: Skoplje će podržati rezoluciju o Srebrenici

Region | 14.04.2024 | access_time 14:20
Osmani: Skoplje će podržati rezoluciju o Srebrenici
Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da će Skoplje podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenci u UN i da očekuje brzo razrešavanje odnosa Kosova i Srbija i njihovo međusobno priznavanje.

"Severna Makedonija će podržati rezoluciju za proglašavanje događjaja u Srebrenici kao genocid. To smo kazali u nekoliko navrata i ja sam lično kao ministar učestvovao na svim godišnjim obeležavanjima Dana genocida u Srebrenici, jer moramo da nazovemo stvari pravim imenom ako želimo iz njih da učimo i ako želimo da se nikada ne ponove", rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Šef diplomatije Severne Makedonije je istakao da misli da je važno da se konačno uđe u proces pomirenja, da se konsoliduje i stabilizuje region, da se zatvore sva otvorena pitanja.

"Veoma je važno to što je Bosna i Hercegovina dobila odluku za početak pregovora (sa Evropskom unijom). Nadam se da će to konsolidovati tu državu u saradnji i odnosima između tri entiteta".

"Očekujem brzo razrežavanje odnosa Kosova i Srbije i međusobno proznavanje, jer će to doprineti zatvaranju još jednog otvorenog dosijea", rekao je Bujar Osmani.

Osmani je dodao i da očekuje da će Severna Makdonja zadržati svoju stratešku predvidljivost.

"To su tri važna pitanja koja nam trebaju u regionu ako želimo da bude otporan i da bude spreman za velike geopolitičke izazove koji se dešavaju. Mislim da svet nikad nije bio bliži globalnom ratu", rekao je Osmani i dodao da je logično pretpostaviti da veliki vojni konflikt na Bliskom istoku može ponovo da znači i veliki broj izbeglica na "Balkanskoj ruti".

Osmani je ocenio da napad Irana na Izrael nagovaštava širi konflikt na Bliskom istoku i da svet nikada nije bio bliže trećem svetskom ratu. 

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je "ovo što se desilo juče (u subotu) nagoveštava jedan širi konflikt sa dalekosežnim posledicama" i da su ambasade Severne Makedonije u tom regionu "već stavljene u funciju komunikacije sa svim makedonskim građanima, uz pravljenje planova za evakuaciju".

"Ovaj ciklus napada, koji je počeo 7. oktobra u Izraelu, odnos Izraela prema civilima u Gazi, zatim napadi u Damasku, jučerašnje bombardovanje Izraela, najava Izraela da će uzvratiti je ciklus koji vrlo brzo može da pređe tačku bez povratka. Ako ovom dodamo i sutuaciju u Ukrajini mogu da kažem da nikad nismo bili bliže trećem svetskom ratu", rekao je Osmani.

Istakao je da ne želi da prepada građane, ali da kada u retorici poltičara nukleralno oružje postaje nešto normalno, onda to stvarno zahteva oprez.

Osmani je obevestio da je jutros doneo odluku o formiranju kriznog štaba, pre svega zaduženog za organizovanje evakuacije makedonskih građana iz Izraela i šireg Bliskog istoka, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Dodao je da, prema podacima Miniostarstva spoljnih poslova, u Izraelu ima 40 do 50 makedonskih državljana, uključujući i porodice diplomatskog osoblja u Tel Avivu, a da u celom tom regionu ima mnogo više državljana Makedonije i da se to utvrđuje.

Osmani je podsetio da je Ministarstvo spoljnih poslova izvelo najveći broj  državljana Severne Makdonije koji su bili u Izraelu, organizovanim letom u oktobru prošle godine, a da su neki ostali, po sopstvenoj odluci.

Šef diplomatije Severne Makedonije je reko da njegova zemlja osuđuje napad Irana na Izrael i eventualne sledeće izraelske osvetničke napade.

"Nasilje rađa nasilje, a ovaj ponavljajući ciklus osvete nepovratno eskalira situaciju u regionu, koja se vrlo lako može proširiti. Pozivamo na hitno zaustavljanje svakog nasilja, jer ako se osvetničko nasilje sada ne zaustavi, situacija će uskoro preći tačku bez povratka", rekao je Osmani.

Teme