Web Analytics
U Strazburu prolećno zasedanju PSSE, među važnim tačkama - zahtev Kosova za članstvo - BetaRS

U Strazburu prolećno zasedanju PSSE, među važnim tačkama - zahtev Kosova za članstvo

Politika | 15.04.2024 | access_time 08:30
U Strazburu prolećno zasedanju PSSE, među važnim tačkama - zahtev Kosova za članstvo
Foto: Pixabay

Rasprava o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje o nacrtu mišljenja biće među najvažnijim tačkama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koje danas počinje u Strazburu i trajaće do 19. aprila.

Politički komitet PSSE usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, o kojem će se to telo sutra, 16. aprila, izjašnjavati na plenarnoj sednici.

Od drugih tema, tokom zasedanja PSSE će biti održana zajednička debata o "smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije", uz intervenciju Julije Navaljne, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će tema biti i "proizvoljno pritvaranje Vladimira Kara-Murze i sistematski progon antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji".

PSSE će raspravljati o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu, uz učešće predsednika ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) Ruslana Stefančuka.

Zatražena je hitna debata u vezi sa "nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava". Biće i debata o "ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi".

PSSE će razgovarati i o zaštiti dece od nasilja na internetu i održati zajedničku debatu o odnosu većine i opozicije u demokratskoj državi i o dobroj praksi na referendumima.

Skupština Saveta Evrope će raspravljati o poštovanju obaveza Albanije sa predlogom da se prekine potpuni nadzor te države članice, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će dnevni red biti utvrđen prvog dana zasedanja.

Teme