Web Analytics
Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Protiv Srbije su najdominantnije svetske sile sa Zapada - BetaRS

Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Protiv Srbije su najdominantnije svetske sile sa Zapada

Politika | 15.04.2024 | access_time 10:35
Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Protiv Srbije su najdominantnije svetske sile sa Zapada
Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da su protiv Srbije najdominantnije svetske sile sa Zapada kada je reč o rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja se sprema za usvajanje u Generalnoj skupštini UN, ali da je važno da se Srbija bori.

"Za ljude u Srbiji je od presudnog značaja da mi radimo svoj posao, da možemo da se borimo. Nama izgledi nisu veliki, protiv Srbije imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada, nema tu mnogo šta da se krije kada je reč o rezoluciji za Generalnu skupštinu. Svi su sponzori, to je rezolucija 17 zemalja", rekao je Vučić u ponedeljak za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da su kosponzori Ruanda i Nemačka a da su tu sve najrazvijenije zapadne zemlje od SAD, Italije, Francuske, od kojih je Srbija dobila zvanično da će da lobiraju za tu rezoluciju.

"Ja sam odgovorio da nisam ni očekivao drugačije. Kakvog junaka imate protiv sebe, i moraćete da se borite, i mi ćemo da se borimo", rekao je Vučić naglasivši da govori metaforički ali da jeste tačno da će Srbija da im se suprotstavi, i to "snažnije nego što misle".

Rekao je da su oni želeli da govore o kompromisnim rešenjima ali da u tome nema kompromisa, njihov komprimis je to, kako kažu, da u rezoluciji nema veze sa srpskim narodom.

Po njegovim rečima "ruski prijatelji" su rekli da zapadne zemlje ovim otvorile Pandorinu kutiju, i dodao da će svake godine imati predloge rezolucija o genocidu počinjenom nad srpskim narodom, nad sovjetskim narodom i drugim narodima.

Vučić je rekao da će sada Srbija da se kandiduje kao nestalna članica Saveta bezbednosti, i da će se suprotstaviti dvema NATO zemljama iz istočne Evrope, kao i da će imati tri puta više glasova nego te dve zemlje zajedno, "jer je Srbija u mogućnosti da dobije tri puta više glasova od njih".

"Poručujemo da jedna mala slobodarska zemlja štiti svoj integritet", rekao je Vučić i dodao da se "Srbija bori za istinu" i da će napraviti nešto "što nisu očekivali od male Srbije".

Rekao je da u subotu ide u Njujork, gde će prvo prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN gde se razmatra redovan izveštaj Unmika o Kosovu. Rekao je da je taj izveštaj loš ovog puta, i da uopšte ne oslikava pravo stanje.

Teme