Web Analytics
Kina završava novu rundu testova raketnog motora sa tečnim gorivom za višekratnu upotrebu - BetaRS

Kina završava novu rundu testova raketnog motora sa tečnim gorivom za višekratnu upotrebu

Tehnologija | 16.04.2024 | access_time 11:40
Kina završava novu rundu testova raketnog motora sa tečnim gorivom za višekratnu upotrebu
Foto: iSpace/Handout via Xinhua
Kina poslednjih godina aktivno razvija tehnologiju kosmičkog pogona, a najnovije dostignuće su uspešna ispitivanja paljenja sa zemlje motora sa 130 tona tečnog kiseonika i kerozina koji će pokretati višekratne rakete-nosače, piše Sinhua.

Novi višekratni motor, koji je razvio institut u okviru Kineske aerokosmičke kompanije za nauku i tehnologiju, dva puta je upaljen 12. aprila na poligonu za testiranje u severozapadnoj provinciji Šansi.

Do sada je završio ukupno 15 ponavljajućih testova sa 30 paljenja, a kumulativno vreme testiranja prelazi 3.900 sekundi. Broj ponavljajućih testova na motoru premašio je prethodni rekord za testiranje glavnog motora rakete u Kini, naveo je porojektant u saopštenju od 14. aprila.

Model motora koji služi kao primarni pogonski sistem za kineske rakete za višekratnu upotrebu,  karakteriše izuzetna sveobuhvatna sposobnost i pouzdanost.

Proizvođač motora je takođe istakao napredak u inteligentnoj proizvodnji, rekavši da je tim za istraživanje i razvoj uspostavio osnovni tehnološki sistem za proizvodnju motora za višekratnu upotrebu. Ovo značajno poboljšava napredak i stabilnost tehnologije procesa motora, obezbeđujući dosledan kvalitet i pouzdanost proizvoda.

Teme