Web Analytics
ODIHR: Inkluzivni dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji mora da se nastavi - BetaRS

ODIHR: Inkluzivni dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji mora da se nastavi

Politika | Izvor: Beta | 17.04.2024 | access_time 19:45
ODIHR: Inkluzivni dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji mora da se nastavi
BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Pedja Vuckovic
Inkluzivni dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji mora da se nastavi uprkos političkim razlikama - poručila je danas Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U saopštenju izdatom u Beogradu piše da je "ohrabrujuća spremnost političkih partija u Srbiji da razgovaraju o unapređenju izbornog procesa, ali su i dalje potrebni sadržajan dijalog i dublja posvećenost rešavanju postojećih razlika".

"Bilo je dobro videti da se napori poslednjih nedelja kreću ka nalaženju načina za sprovođenje naših preporuka" - rekao je direktor ODIHR-a Mateo Mekači.

"Ali, važno je da posvećenost izražena u političkom spektru da se radi na sprovođenju naših preporuka, ne bude poremećena otvorenim političkim pitanjima, osiguravajući da pravila i prakse u vezi sa demokratskim izborima dobiju široku podršku" - ukazao je on i podvukao da je "neophodan inkluzivan i transparentan proces da bi se obezbedili pozitivni ishodi koji će koristiti srpskom narodu sada i ubuduće"

Tokom dvodnevne posete Beogradu ove nedelje, Mekači je imao sastanke sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i mandatarom za sastavljanje nove vlade Milošem Vučevićem, kao i s predstavnicima vladajuće stranke i opozicije, Republičke izborne komisije i civilnog društva - naveo je ODIHR.

Uoči predstojećih lokalnih izbora u Beogradu, Mekači je "istakao važnost nepristrasnog međunarodnog posmatranja da bi se izgradilo poverenje birača u izborni proces i da bi to služilo kao odvraćanje od potencijalnih zloupotreba vlasti, pomažući da se uveri šira javnost i političke stranke u opoziciji da uspostavljen je dodatni nivo kontrole" - piše u saopštenju.

"Pozivanje nezavisnih posmatrača izbora pokazuje posvećenost vlade demokratskim standardima i pokazuje da se oni aktivno primenjuju" - navodi ODIHR.

ODIHR planira da 29. aprila za posmatranje beogradskih izbora otvori misiju koja će imati tim stručnjaka i dugoročnih posmatrača, kao i kratkoročnih koji će stići neposredno pre dana izbora 2. juna - piše na kraju saopštenja.

Teme