Web Analytics
Novi Sad: Studenti razgovarali sa novinarkama koje su izložene pretnjama - BetaRS

Novi Sad: Studenti razgovarali sa novinarkama koje su izložene pretnjama

Vojvodina | 17.04.2024 | access_time 21:20
Novi Sad: Studenti razgovarali sa novinarkama koje su izložene pretnjama
prt.scr youtube

Studenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu razgovarali su danas o bezbednosti novinarske profesije sa novinarkama koje su u karijerama izložene pretnjama.


Novinarke - Vanja Đurić sa Televizije N1, Nataša Kovačev sa Euronewsa i Isidora Kovačević iz Podrinskih novina su sedele za tri stola u Radio kafeu, u sklopu Radija 021, a veliki broj studenata naizmenično je razgovarao sa njima.

One su im prenosile profesionalna ali i iskustva kako se nositi sa pretnjama i pritiscima u novinarskoj profesiji.

Rečeno je da je veoma zabrinjavajući trend porasta nasilja nad novinarkama i novinarima u Srbiji, a posebno što samo mali broj pretnji smrću bude rasvetljen, a krivci kažnjeni.

Time se šalje poruka da je nasilje nad novinarkama i novinarima ne samo prihvatljivo, već i poželjno, kazale su novinarke u razgovoru sa studentima.

Ukazano je i da se čak 30 odsto novinarki i novinara u Srbiji suočava sa pritiscima i pretnjama.

Rečeno je da je bezbednost novinara ključna kako bi mediji mogli da ispune dužnost prema javnom interesu i budu glas građana za dobro informisano, inkluzivno i demokratsko društvo.

Događaj je nosio naziv “Iz prve ruke: razgovor o bezbednosti novinarki”.

Predstavlja deo projekta regionalne inicijative “Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija na Zapadnom Balkanu”, koju je pokrenuo Odsek za medijske studije uz podršku ambasade Holandije u Srbiji.

Inicijativu čini šest javnih univerziteta i ona okuplja studente novinarstva i komunikologije iz Novog Sada, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skadra i Skoplja.

Više informacija o inicijativi može se pronaći na adresi: www.medijskestudije.ff.uns.ac.rs/media2040/

Teme