Web Analytics
Državna izborna komisija: HDZ osvaja najviše glasova, nedovoljno za vladu - BetaRS

Državna izborna komisija: HDZ osvaja najviše glasova, nedovoljno za vladu

Region | Izvor: Beta | 17.04.2024 | access_time 22:20
Državna izborna komisija: HDZ osvaja najviše glasova, nedovoljno za vladu
Rezultati Državne izborne komisije s prebrojavanja glasova današnjih poslaničkih izbora pokazuju da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja najviše glasova, ali nedovoljno da samostalno formira vladu - objavljeno je večeras u Zagrebu.

Po tim rezultatima s nešto više od 50 odsto biračkih mesta, HDZ s partnerima osvaja 63 mandata i u to su uključena tri mandata iz dijaspore.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika Sabora.

Koalicija levog centra okupljena oko opozicione Socijaldemokratsle partije zasad ima 42 mandata.

Desničarski Domovinski pokret zasad ima 13 mandata, desni Most devet, a zeleno-leva stranka Možemo osam.

Dosadašnji rezultat predviđa da još nekoliko manjih stranaka prelazi census.

Trend je sličan onom iz izlaznih anketa koje su predvidele da će HDZ imati 59 mandata u Saboru, bez dijspore, a koalicija levog centra okupljena oko SDP, 43 mandata.

Po izlaznim anketama koje su objavile nacionalne televizije po zatvaranju birališta u 19 časova, treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta (DP) i njegovih partnera koja osvoja 13 mandata, desni Most 11, a zeleno-leva stranka Možemo s partnerima deset.

U Sabor ulazi i regionalni Istarski demokratski sabor sa dva poslanika, kao i nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca sa jednim, koliko ima i lista Fokus, pokazuju ankete koje su objavile nacionalne televizije.

Teme