Web Analytics
CNSA: Kina promoviše brzi razvoj komercijalne svemirske industrije - BetaRS

CNSA: Kina promoviše brzi razvoj komercijalne svemirske industrije

Ekonomija | 18.04.2024 | access_time 14:40
CNSA: Kina promoviše brzi razvoj komercijalne svemirske industrije
Xinhua/Guo Cheng

Kina će nastaviti da promoviše zdrav i brz razvoj svoje komercijalne svemirske industrije stvaranjem dobrog okruženja i širenjem obima industrije, uz standardizovani nadzor i upravljanje, rekao je 17. aprila visoki zvaničnik Kineske nacionalne Svemirska administracija (CNSA), prenosi Sinhua.

Prošlogodišnja Centralna ekonomska radna konferencija pozvala je na negovanje strateških industrija u nastajanju kao što je komercijalna svemirska industrija, a ovogodišnji vladin izveštaj o radu predložio je da se komercijalna svemirska industrija aktivno gradi kao novi motor rasta, što pokazuje da je kineska komercijalna svemirska industrija ušla u novu fazu, rekao je Lju Bo, zamenik direktora Odeljenja za sistemsko inženjerstvo CNSA, na konferenciji za novinare u Pekingu.

Trenutno je devet tipova komercijalnih lansirnih vozila dostupno za usluge lansiranja, a jedan broj preduzeća gradi konstelacije koje se sastoje od oko 100 satelita, rekao je on, dodajući da je u izgradnji prva komercijalna lansirna lokacija u zemlji.

Na konferenciji za novinare predstavljen je predstojeći Dan svemira Kine, koji je 24. aprila. Glavni događaji biće održani u Vuhanu, glavnom gradu centralne kineske provincije Hubei.

Na brifingu, Guo Bin, zvaničnik vlade provincije Hubei, rekao je da je ukupna vrednost proizvodnje komercijalne svemirske industrije i srodnih industrija u provinciji dostigla 56 milijardi juana (oko 7,74 milijardi američkih dolara) 2023. godine.

U Hubeiju postoji preko 300 komercijalnih preduzeća za vazduhoplovstvo i povezanu industriju, koja čine kompletan industrijski lanac koji pokriva razvoj raketa i satelita, podršku zemaljskoj opremi i usluge satelitskog rada, rekao je Guo.

Svemirska tehnologija se široko koristi u prirodnim resursima, upravljanju vanrednim situacijama, ekološkoj zaštiti, transportu, poljoprivredi, šumarstvu, zaštiti voda, pametnim gradovima i drugim oblastima. Integracija komunikacije, navigacije i satelitske tehnologije daljinskog otkrivanja sa 5G i veštačkom inteligencijom ima široke izglede za razvoj, rekao je Guo.

Zvaničnik je takođe objasnio razvoj komercijalne svemirske industrije u pokrajini, kao što je industrijski raketni park, fleksibilna inteligentna proizvodna linija za male satelite, integrisana platforma satelitskih podataka za javnu uslugu i visoko precizni BeiDou navigacioni aplikativni čip.

Jao Ćing, zvaničnik opštinske vlade Vuhana, rekao je novinarima da Nacionalna baza vazduhoplovne industrije u Vuhanu ima za cilj da postigne koordiniran razvoj celog industrijskog lanca fokusiranjem na nova lansirna vozila, satelitske platforme i terete, zemaljske i terminalne proizvode, satelite internet, svemirski internet i druge oblasti.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT