Web Analytics
Matić: Policija mora da obezbedi Lalić, Gruhonjića i druge novinare koji su pod pretnjama - BetaRS

Matić: Policija mora da obezbedi Lalić, Gruhonjića i druge novinare koji su pod pretnjama

Društvo | 19.04.2024 | access_time 13:05
Matić: Policija mora da obezbedi Lalić, Gruhonjića i druge novinare koji su pod pretnjama
Foto: Beta/Dragan Gojic

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić ocenio je danas kao "veoma zabrinjavajuće" što, uprkos obećanjima, policija još uvek nije uradila procenu bezbednosti za predsednicu Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić i programskog direktora tog udruženja, univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića.

"Procena bezbednosti još uvek nije urađena, iako je rečeno da će to biti učinjeno za 10-15 dana. Apsolutno je neophodno da policija pronađe mehanizam i da garantuje bezbednost Ane Lalić, Dinka Gruhonjića i drugih ugroženih novinara", rekao je Matić na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu.

Ocenio je da je u Srbiji "ustanovljen model u kojem se izmisli određena tema, izmontira iz nastupa i izvuče iz konteksta".

"A onda političari počnu da osuđuju to što je laž. Pa preuzimaju režimski mediji pa društvene mreže i kreće hajka", kazao je Matić.

Dodao je da je i sam bio šest godina pod policijskom zaštitom.

"To je jedno užasavajuće iskustvo, vaša porodica gubi slobodu, vi gubite socijalno okruženje", rekao je Matić.

On je dodao da je do kraja marta formirano 20 novih predmeta zbog napada na novinare a da je prvostepena odluka doneta u dva predmeta.

Predsednica NDNV Ana Lalić je kazala da su pretnje smrću i šovinističke uvrede koje su joj upućene prethodnih nedelja, "najgore i najopasnije" u njenoj dosadašnjoj karijeri.

Ona je kazala da je NDNV pokrenuo kampanju na društvenim mrežama "Da li bi voleo da" i navela da su registrovali toliko pretnji da kampanju mogu voditi "mesecima".

Reč je o kampanji u kojoj NDNV na društvenim mrežama objavljuje pretnje i teške uvrede koje dobijaju njihovi članovi u poslednjih više od mesec dana.

"Samo je pitanje dana kada će nasilje nad novinarima da se prelije i na druge građane", ocenila je Lalić.

Programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić je rekao da je vlast kroz kampanju "medijskog linča objavila javnu poternicu" protiv njega, zbog čega su po prvi put u njegovoj novinarskoj i akademskoj karijeri neki nepoznati ljudi na ulicama Novog Sada počeli da dobacuju uvrede njemu i njegovoj porodici, a sada i da prete fizičkim nasiljem.

"Pređena je crvena linija i vlast je odgovorna za to. Nisu toliko opasni takozvani tastatura ratnici koji nam prete preko društvenih mreža, ali su opasni ovi 'slobodni strelci' koji gledaju 'pinkove', 'hepije', 'informere'. A ti mediji su doslovno 15 dana držali moju fotografiju kao vest dana. I sada niko ne može da zna kada će neki manijak fizički da nas napadne. Ni vlast ni policija to ne mogu da kontrolišu, a takva politika promocije nasilja na kraju će se vratiti kao bumerang i samim vlastima”, rekao je Gruhonjić.

O iskustvima sa pretnjama i teškim uvredama koje dobijaju govorili su i novinarka televizije N1 Ksenija Pavkov, novinar radija i portala 021 iz Novog Sada Žarko Bogosavljević, slobodna novinarka Gordana Momčilović Ilić, urednica portala In Medija iz Inđije Verica Marinčić, dopisnica Tanjuga iz Novog Sada Saška Drobnjak i novinar portala SOinfo iz Sombora Sava Majstorov.

Neke novinarke su rekle da zbog pretnji ne mogu da viđaju unuke, jer ne žele da ugrožavaju njihovu bezbednost, a jedna novinarka je kazala da joj se, nakon pretnji, sada neprestano dešava da skrnave grob njene majke tako što autolakom i sprejom ispisuju pogrdne poruke.

Viši javni tužilac Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Aleksandar Momčilović rekao je da je problem u tome što ni u policiji ni u tužilaštvu nema dovoljno zaposlenih, a prijava za pretnje novinarima ima mnogo.

Javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Slobodan Simović rekao je da imaju samo jedan predmet iz 2020. godine, kada su ispisani grafiti mržnje i pretnje smrću na zgradi u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom.

Dodao je da policija nije uspela da utvrdi identitet odgovornih do danas.

Tužiteljka Tatjana Karlavaris iz Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Novom Sadu kazala je da je kod njih predmet novih grafita koji su u martu ispisani na ulazu u Gruhonjićevu zgradu, a kojima se Gruhonjiću takođe preti smrću.

Dodala je da je formiran i predmet zbog fizičkih pretnji Gruhonjiću na ulici u Novom Sadu, koje su se desile ove sedmice.

Tužiteljka iz OJT u Staroj Pazovi Anđelka Savić kazala je da postoje dva predmeta koja su formirana u tom tužilaštvu, u vezi sa pretnjama novinarki Verici Marinčić iz Inđije i Gordane Momčilović Ilić iz Stare Pazove.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz NDNV-a Veljko Milić rekao je da je možda potrebno da se menja Krivični zakonik, kako bi se proširile zakonske mogućnosti za kažnjavanje onih koji prete i napadaju novinare.

Teme