Web Analytics
Stano: Obaveza o formiranju ZSO hitna i bitna, izostanak će izazvati posledice - BetaRS

Stano: Obaveza o formiranju ZSO hitna i bitna, izostanak će izazvati posledice

Politika | 19.04.2024 | access_time 14:00
Stano: Obaveza o formiranju ZSO hitna i bitna, izostanak će izazvati posledice
Foto: Screenshot/YouTube

Sprovođenje obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) je "od bitne važnosti i jedno od najhitnijih pitanja", a izostanak toga će izazvati posledice, izjavio je danas portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

"EU i naši međunarodni partneri su bili veoma jasni u odnosu na kosovsku stranu da ona to mora sprovesti, jer će izostanak toga izazvati posledice", naglasio je Stano, podvukavši da se obaveza sprovođenja odnosi i na Ohridski sporazum.

Svi potpisani dokumenti i obaveze u Dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje EU, su na snazi i moraju biti sprovedeni, a to se odnosi i na Briselski i na Ohridski sporazum, stavio je do znanja portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Stano je time odgovorio na pitanje novinara da li je posle 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i obaveze za vlasti u Prištini da formira ZSO za Evropsku uniju i dalje na snazi taj sporazum i šta će EU učiniti da privoli Prištinu da to učini.

Stano je dodao da su sprovođenje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO, kao i Ohridskog sporazuma "vezani za napredak i Kosova i Srbije na putu ka članstvu u EU".

"Tako da ukoliko partneri ne ispune svoje obaveze iz sporazuma koje su utanačili, uslediće veoma ozbiljne posledice i jedini koji će za to platiti su ljudi za koje ti partneri tvrde da žele da ih zaštite, odnosno da delaju u njihovom interesu", zaključio je Stano.

Teme