Web Analytics
Bećirović: Rezolucija o Srebrenici nije pretnja srpskom narodu, ne postoje genocidni narodi - BetaRS

Bećirović: Rezolucija o Srebrenici nije pretnja srpskom narodu, ne postoje genocidni narodi

Region | Izvor: Beta | 19.04.2024 | access_time 18:00
Bećirović: Rezolucija o Srebrenici nije pretnja srpskom narodu, ne postoje genocidni narodi

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović je danas izjavio u sedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku da najavljena rezolucija o Srebrenici nije pretnja srpskom narodu, ističući da ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci odgovorni za zločine.

"Rezolucija nije nikakva pretnja srpskom narodu. Ne postoje genocidni narodi, postoje zločinci koji su odgovorni za genocid" - kazao je Bećirović na brifingu o pripremi za obeležavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i o Nacrtu rezolucije o Srebrenici - preneli su sarajevski mediji.

On je ocenio da ne postoji nijedan opravdan razlog da u Generalnoj skupštini UN-a bilo koja država na svetu ne podrži rezoluciju o Srebrenici.

Ocenio je da su UN napravile grešku u Srebrenici 1995. godine - kada se dogodio genocid, ali da ne smeju napraviti novu grešku, već treba da usvoje rezoluciju o Srebrenici.

"Žrtve genocida i njihove porodice zaslužuju makar mali delić pravde. U predloženom tekstu rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine, poziva se na civilizacijske vrednosti" - naveo je on.

Podsetio je da je pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrđeno je da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Najviši sudovi UN su dokazali šta se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Nijedan genocid posle Drugog svetskog rata nije tako detaljno dokumentovan kao genocid u Srebrenici" - kazao je Bećirović.

Dodao je da je osuđenima za to delo ukupno izrečeno 1.500 godina zatvorske kazne i naglasio da Haški tribunal nije sudio narodima, već je utvrđivao individualnu odgovornost.

Potom je naveo devet ključnih argumenata za usvajanje rezolucije, među kojima su jačanje kulture mira i ohrabrivanje pravde, okretanje budućnosti, pomirenje u BiH i regionu.

Po njegovim rečima, četvrti argument je istitucionalna zaštita nasleđa sudova UN-a, a jedan od argumenata je i to da rezolucija predstavlja važnu poruku i upozorenje čovečanstvu.

"UN treba dapodseti na pravosnažne presude njenih sudova o Ruandi i Srebrenici, kao stalno upozorenje čovečanstvu" - rekao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Kao jedan od argumenata istakao je solidarnost sa žrtvama, osudu zločinaca i sprečavanje negiranja genocida, kao i afirmaciju kulture sećanja.

Po njegovim rečima, osmi argument je da rezolucija bude u službi dijaloga i izgradnje inkluzivnog društva, a deveti argument je da rezolucija dobije opšti, svetski značaj, podstičući obrazovne sisteme da budu u službi sprečavanja genocida.

"Usvajanje rezolucije je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu. Uvereni smo da je ova rezolucija podjednako važna za sve nas zajedno. Za svet, koliko i za BiH, jer se njom na globalnom nivou nedvosmisleno iskazuje osuda genocida, podrška žrtvama, sprečavanje negiranja genocida i spremnost da zajedno radimo na prevenciji genocida" - rekao je Bećirović.

Na brifingu su govorili i član Predsedništva BiH Željko Komšić, ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija i preživela žrtva genocida u Srebrenici Azir Osmanović.

Teme