Web Analytics
Poslanici Skupštine Srbije i popodne o decembarskim i junskim izborima - BetaRS

Poslanici Skupštine Srbije i popodne o decembarskim i junskim izborima

Politika | 22.04.2024 | access_time 12:10
Poslanici Skupštine Srbije i popodne o decembarskim i junskim izborima
Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

U poslepodnevom delu sednice Skupštine Srbije takođe je bilo reči o decembarskim izborima, kao i o lokalnim, najavljenim za 2. jun, bilo je mnogo diskusija mimo dnevnog reda na kojem je izmena Zakona o lokalnim izborima da bi se omogućili izbori 2. juna širom Srbije, ali je atmosfera bila ipak mirnija nego u prethodnim sazivima.

Poslanik Narodng pokreta Srbija Miroslav Aleksić je izjavio da je vladajuća većina potrošila mnogo vremana u razgovoru o izbornim uslovima i da je dogovor trebalo da bude postignut mnogo ranije, ali da je ipak napravljen pomak i da deo opozicije "neće predati Beograd bez borbe".

Aleksić je pročitao da je opozicija u nekoliko beogradskih opština u decembru osvojila većinu i pozvao da se nastavi borba za bolje izborne uslove.

Podsetio je koliko je puta vlast vređala opoziciju, na koji način su izvedene malverzacije s izborima, kako je vršeno "preseljenje birača".

"Da postoje slobodni izori u Srbiji, mi ne bismo razgovarali o preporukama ODIHR-a, nego bi se završili izbori i kao u Hrvatskoj i Crnoj Gori znalo bi se ko je pobedio, ali toga u Srbiji nema, jer vi ste zarobili institucije i pogazili zakone" rekao je lider Narodnog pokreta Srbija.

On je pobrojao afere vlasti - od Savamale, preko klana Belivuk do Banjske za koje niko nije odgovarao, a postavio je i nekoliko pitanja o novcu koji će biti potrošen za Ekspo i zbog kojeg će se Srbija dodatno zadužiti.

Poslanik SNS Milenko Jovanov je odgovorio da je opozicija dobila samo centralne beogradske opštine, a da je na periferiji izgubila i da zato i gubi izbore u Srbiji.

Jovanov je više puta ponovio da je poslanik DS Srđan Milivojević "glasnogovornik klana Veljka Belivuka" i da je on tu temu uneo u parlament.

Poslanik grupe "Mi glas iz naroda" Branko Pavlović je rekao da veći deo opozicije vidi u vlasti krivca za ugožavanje "srpskog nacionalanog pitanja", dok njegova grupa u Zapadu vidi ključan problem i podršku "štetnim potezima prema srpskim interesima".

On je rekao da vidi i štetne poteze vlasti, ali da opasnost dolazi od Zapada i rekao da njegova poslanička grupa nije načelno protiv Zapada, već protiv "Zapada koji nema dobre namere".

Pavlović je rekao da ljudi glasaju za "Srbiju protiv nasilja" zato što "više mrze Alksandra Vučića", a ne zato što veruju tom delu opozicije.

"Ja ne razumem kako treba da rušim Vučića tako što ću da govorim da se Srbija odrekla Kosova - kakav je to patriotizam? Domaći problemi treba da se rešavaju na domaćoj sceni" - rekao je Pavlović i najavio da će biti udržan pri glasanju o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Teme