Web Analytics
Kina objavila prvi lunarni geološki atlas visoke rezolucije na svetu - BetaRS

Kina objavila prvi lunarni geološki atlas visoke rezolucije na svetu

Zabava | 22.04.2024 | access_time 13:45
Kina objavila prvi lunarni geološki atlas visoke rezolucije na svetu
Chinese Academy of Sciences/Handout via Xinhua
Kina je 21. aprila objavila set geološkog atlasa globalnog Meseca u razmeri 1:2,5 miliona, što je prvi kompletan lunarni geološki atlas visoke rezolucije na svetu, koji pruža osnovne podatke o karti za buduće analize i istraživanja Meseca, piše Sinhua.

Ovaj set geološkog atlasa, dostupan na kineskom i engleskom jeziku, uključuje Geološki atlas lunarnog globusa i kvadrante mape Geološkog atlasa Meseca, naveo je Institut za geohemiju Kineske akademije nauka (CAS). 

"Geološki atlas Meseca je od velikog značaja za proučavanje evolucije Meseca, odabir lokacije za buduću stanicu za istraživanje Meseca i korišćenje lunarnih resursa. Takođe nam može pomoći da bolje razumemo Zemlju i druge planete u Sunčevom sistemu, kao što je Mars", rekao je Oujang Zijuan, poznati naučnik koji se bavi Mesecom i član Kineske akademije nauka.

 "Svet je svedok značajnog napretka u oblasti istraživanja Meseca i naučnih istraživanja tokom proteklih decenija, što je uveliko unapredilo naše razumevanje Meseca. Međutim, lunarne geološke karte objavljene u eri Apola nisu menjane oko pola veka i još se koriste za lunarna geološka istraživanja. S unapređenjem lunarnih geoloških proučavanja, te stare karte više ne mogu da zadovolje potrebe budućih naučnih proučavanja i istraživanja Meseca", rekao je Liu Điandžong, viši istraživač sa Instituta za geohemiju Kineske akademije nauka.

Kina objavila prvi lunarni geološki atlas visoke rezolucije na svetu
Chinese Academy of Sciences/Handout via Xinhua


Od 2012. Oujang Zijuan i Liu Điandžong predvode tim naučnika i kartografa iz relevantnih istraživačkih institucija u sastavljanju ovog atlasa.

"Uz sveobuhvatno i sistematično razumevanje porekla i evolucije Meseca, tim je sastavio atlas na osnovu podataka naučnih istraživanja dobijenih iz kineskog programa istraživanja Meseca misije Čang'e i drugih rezultata istraživanja iz kineskih i međunarodnih misija", rekao je Liu.

Ovaj set atlasa ne samo da pruža osnovne podatke i naučne reference za formulisanje i sprovođenje naučnih ciljeva u kineskom programu istraživanja Meseca, već i popunjava prazninu u kineskoj kompilaciji geoloških mapa Meseca i planeta, doprinoseći proučavanju porekla i evolucija Meseca i Sunčevog sistema, rekao je Liu.

Na osnovu perspektive lunarne dinamičke evolucije, kineski istraživači su kreativno uspostavili ažuriranu lunarnu geološku vremensku skalu, objektivno prikazujući geološku evoluciju Meseca i jasno pokazujući karakteristike lunarne tektonske i magmatske evolucije.

Ukupno 12.341 udarni krater, 81 udarni basen, 17 tipova litologija i 14 tipova struktura po celom Mesecu mapirano je u atlasu.

Kina objavila prvi lunarni geološki atlas visoke rezolucije na svetu
Chinese Academy of Sciences/Handout via Xinhua


Ovaj set atlasa integrisan je u platformu digitalnog lunarnog oblaka koju su izgradili kineski naučnici i služiće za naučna istraživanja o Mesecu, naučno obrazovanje, kao i odabir mesta za sletanje, istraživanje lunarnih resursa i planiranje putanje za buduće kineske projekte istraživanja Meseca, rekao je Liu.

On je napomenuo da se očekuje da će kineska predstojeća misija Čang'e-6 prikupiti uzorke u basenu Apolo unutar basena Južnog pola-Aitken na suprotnoj strani Meseca, što znači da bi materijali izbačeni sa drevnog terena mogli biti prikupljeni u tom procesu.

"Naša mapa može da pruži makroskopsku geološku pozadinu kako bi se poboljšala svrha i efikasnost istraživanja uzorka", objasnio je Liu.

Kina objavila prvi lunarni geološki atlas visoke rezolucije na svetu
Chinese Academy of Sciences/Handout via Xinhua


Sastavljanje ove mape bio je ogroman zadatak, koji je zahtevao organizaciju i saradnju mnogih dobro obaveštenih istraživača tokom više godina da bi se postigao dosledan i potpun rezultat, prokomentarisao je Gregori Majkl (Gregory Michael), viši naučnik sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

"Ova mapa je, posebno, prva na globalnom nivou koja koristi sve podatke iz ere nakon Apola. Ona se zasniva na dostignućima međunarodne zajednice tokom poslednjih decenija, kao i na veoma uspešnom kineskom program Čang'e. Taj program će biti polazna tačka za svako novo pitanje lunarne geologije i postati primarni resurs za istraživače koji proučavaju lunarne procese svih vrsta", dodao je Majkl.

Teme