Web Analytics
Zvaničnici čestitali praznik Pesah jevrejskoj zajednici u Srbiji - BetaRS

Zvaničnici čestitali praznik Pesah jevrejskoj zajednici u Srbiji

Društvo | 22.04.2024 | access_time 13:50
Zvaničnici čestitali praznik Pesah jevrejskoj zajednici u Srbiji
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas rabinu Isaku Asielu i jevrejskoj zajednici u Srbiji praznik Pesah (Pasha) kojim se slavi izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom.

Vučić je u čestitki naveo da taj praznik, kao "simbol egzodusa Jevreja iz Egipta i njihovog sticanja slobode", ima "poseban i suštinski značaj danas kada tu univerzalnu vrednost i pravo svih naroda ne uživaju mnogi od njih, uključujući i srpski narod na Кosovu i Metohiji".

"U nepobitnoj činjenici stradanja jevrejskog i srpskog naroda vidim njihovu neraskidivu bliskost i osnovu zajedničkog angažovanja za bolji i pravedniji svet, danas i u budućnosti. U duhu značenja reči Pesah želim da sreća i milost prate sve pripadnike i porodice jevrejske zajednice u Srbiji. Od srca Vam čestitam Praznik!", naveo je predsednik Srbije.

Praznik Pesah čestitala je i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

"Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika. Neka ovaj praznik po svojoj simbolici nastavi da neguje slobodu života, pravdu i neka donese mir, zdravlje i svega dobrog Vama i Vašim bližnjima. Još jednom od srca čestitam Pesah!", navela je predsednica parlamenta u čestitki rabinu Isaku Asielu i jevrejskoj zajednici u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poželeo je pripadnicima jevrejske zajednice u Srbiji i celom jevrejskom narodu da praznik provedu u "miru i slozi".

"Srdačno vam čestitam Pashu, dan sećanja na oslobođenje jevrejskog naroda iz ropstva. Snažna simbolika koju negujete ovim praznikom čini i srpski narod delom čovečanstva koji teži slobodi i miru kroz celu svoju istoriju", naveo je Dačić u čestitki.

Ocenio je da su Srbe i Jevreje zbližila stradanja i da su dva naroda kroz vreme naučila koliko su važne i svevremenske vrednosti slobode.

"Te vrednosti čuvamo i danas kao jedini put koji nas vodi ka budućnosti u kojoj vladaju mir i međusobno poštovanje", dodao je ministar.

Teme