Web Analytics
Počela kampanja za zdravije i čistije životno okruženje u Srbiji - 'Sarađuj, na zagađuj' - BetaRS

Počela kampanja za zdravije i čistije životno okruženje u Srbiji - 'Sarađuj, na zagađuj'

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.04.2024 | access_time 15:45
Počela kampanja za zdravije i čistije životno okruženje u Srbiji - 'Sarađuj, na zagađuj'
Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije, u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije (EU) i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), na Dan planete Zemlje, pokrenulo je danas kampanju "Sarađuj, ne zagađuj", čiji je cilj isticanje značaja "zelene transformacije" i očuvanja životne sredine, i pozvalo građane i poslovnu zajednicu na akciju.

Kampanja će skretati pažnju na važnost jednostavnih navika kao što su štednja vode dok se peru zubi, bacanje otpada u kante, upotreba platnenih torbi umesto plastičnih kesa, korišćenje javnog gradskog prevoza, bicikla ili pešačenje umesto vožnje automobila, isključivanje nepotrebnog osvetljenja - navedeno je u saopštenju UNDP-a.

Kada mnogi uvedu te male promene, doprinos očuvanju prirodnih resursa i životne sredine biće ogroman.

Nacionalna kampanja "Sarađuj, ne zagađuj" sprovodi se u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji". Taj program uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović naglasila je da je cilj kampanje ukazivanje građanima na značaj zaštite životne sredine, čemu može da nizom malih koraka dorinese svaki pojedinac.

Vujović je podsetila da je kampanja simbolično počela na Međunarodni dan planete Zemlje i rekla da "drugu planetu nemamo i sada je trenutak da doprinesemo njenom očuvanju".

Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao da EU podržava Srbiju u "zelenoj tranziciji" koja je važna za EU integracije.

"Još bitnije je da se time stanovništvu pruža zdravije okruženje, ali i osigurava održivost ekonomskog razvoja. Ovom kampanjom želimo da podstaknemo svakog da bude deo evropske inicijative u ispunjenju klimatskih ciljeva i očuvanju životne sredine" - izjavio je Žiofre.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš je rekao da kampanja koja se danas pokreće," poziva svakoga da bude iskren prema sebi u vezi sa tim kako svakodnevnim ponašanjem utiče na životno okruženje i da li doprinosi zagađenju i klimatskim promenama".

"Pre no što krenemo da krivimo druge - kako kaže srpska izreka: treba prvo da pogledamo u svoje dvorište, i da 'ozelenimo' svoje navike. Nadam se da će kampanja biti svojevrsni alarm za buđenje za sve nas koji živimo u Srbiji, da sarađujemo i damo svoj doprinos zelenoj tranziciji srpske privrede i društva", istakao je Beriš.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina