Web Analytics
U Vojnom muzeju na Kalemegdanu otvorena izložba o retkom i improvizovanom oružju u Srbiji - BetaRS

U Vojnom muzeju na Kalemegdanu otvorena izložba o retkom i improvizovanom oružju u Srbiji

Izložbe | 23.04.2024 | access_time 17:30
U Vojnom muzeju na Kalemegdanu otvorena izložba o retkom i improvizovanom oružju u Srbiji
Foto: MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Goran Stankovic
U Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu danas je, povodom Dana Vojske Srbije (VS), otvorena izložba "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja", na kojoj je prikazano oružje koje nije bilo u službenom naoružanju vojske ili širokoj upotrebi.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, među izloženim eksponatima su top "trešnjevac", korišćen u Prvom srpskom ustanku, oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata kao i PVO sistem "Strela - 2M" kog su stručnjaci beogradskog Elektrotehničkog fakulteta modifikovali radi efikasnije upotrebe tokom odbrane od NATO agresije 1999. godine. 

Potpukovnik Milivoje Milisavljević iz Vojnog muzeja kazao je na otvaranju da su izloženi eksponati prikupljani decenijama i da predstavljaju "vredna sveočanstva vremena u kojima su nastajali". 

"U retko oružje svrstali smo naoružanje koje je razvijano za industrijsku proizvodnju, a koje na kraju, ipak, nije našlo svoje mesto u službenoj upotrebi vojske naše zemlje. To je važno svedočanstvo o trajanju, vitalnosti i potencijalu domaće vojne industrije", rekao je Milisavljević.

Izložba "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja" prikazuje muzejske predmete koji nisu izlagani često, a koji su obuhvaćeni širokim vremenskim periodom od XVI do poslednje decenije XX veka, sa naglaskom na periodu svetskih ratova i razvoju zanatske i industrijske tradicije na polju usavršavanja hladnog i vatrenog oružja.

Među ekspnatima su neobične i retke konstrukcije i predmeti koji su pripadali značajnim ličnostima iz srpske istorije.    
Izložba je otvorena do 23. juna a ulaz je slobodan. 

Teme