Web Analytics
Zidjin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi - BetaRS

Zidjin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Ekonomija | 24.04.2024 | access_time 11:35
Zidjin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi
Foto: Beta/Saša Trifunović

Predsednik borda direktora kompanije Ziđin Majning Čen Đinge izjavio je u sredu da je plan tog preduzeća povećanje godišnjeg kapaciteta srpskog projekta na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi.

On je, tokom posete novinarskih ekipa iz Srbije Kini, sa ciljem upoznavanja sa zelenim rudarstvom kojem je Ziđin Majning posvećen, rekao da je investicija te kompanije u nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor četiri puta veća od planiranih 1,26 milijardi dolara i da je proizvodnja premašila očekivanja i obaveze iz Ugovora potpisanog 2018. godine sa Vladom Srbije.

"Prošle godine, Ziđin je u Srbiji proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata, ispunjavajući prvu fazu izgradnje", rekao je Čen Djinge.

Najavio je da će buduće investicije Ziđina biti usmerene na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i zlata između 700 i 800 tona.

Kazao je da će ta kompanija uložiti više novca nego što je predviđeno na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog u septembru 2023. sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

"Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjeg plana sa ciljem da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike", kazao je Djinhe.

Dodao je da su u njihovim rudnicima u Kini počeli testiranje električnih kamiona, i ukoliko se testiranja pokažu uspešnim, iste kamione primeniće i u rudnicima u Boru.

Predsednik korporacije Zidjin Majning Grupe Zou Lajčang rekao je da udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, iznosi 24 odsto u ukupnoj proizvodnji te kompanije koja ima rudnike u 15 država.

Teme