Web Analytics
Vajar iz Niša Ivan Felker nastradao u udesu - BetaRS

Vajar iz Niša Ivan Felker nastradao u udesu

Hronika | 25.04.2024 | access_time 09:55
Vajar iz Niša Ivan Felker nastradao u udesu
Foto: Pixabay

Vajar iz Niša Ivan Felker (74) preminuo je tokom noći od posledica povreda koje je zadobio u udesu u Ulici Milojka Lešjanina u tom gradu, saopšteno je danas.

U policijskoj upravi u Nišu potvrdili su za agenciju Beta da se udes dogodio juče oko 7.00 sati i da je pešaka, koji je prelazio kolovoz, oborio automobil.

"Pešak je vozilom Hitne pomoći prevezen do Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. O nesreći je obavešteno Više javno tužilaštvo", kazali su u policiji.

Ivan Felker jedan je od najpoznatijih niških skulptura, autor brojnih dela, organizator više samostalnih izložbi i učesnik mnogih zajedničkih izložbi, a za svoj rad osvajao je brojna priznanja i nagrade.

Građani Niša pamte ga pre svega kao autora skulpture Stevana Sremca i njegovog psa Čape, i česme "Puž" u parku Čair.

Felker je autor spomenika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori, skulpture "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu i skulpture "Dvoglavi orao" u Soko Banji.

U Sjedinjenim Američkim Državama uradio je potret kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić.

Teme