Web Analytics
Građani podneli prijavu Sudu časti Inženjerske komore zbog MHE Mlanča - BetaRS

Građani podneli prijavu Sudu časti Inženjerske komore zbog MHE Mlanča

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.04.2024 | access_time 10:35
Građani podneli prijavu Sudu časti Inženjerske komore zbog MHE Mlanča
Foto: Tijana Jevtić
Udruženja građana Polekol i inicijativa Pravo na vodu saopštili su danas da su podneli Sudu časti Inženjerske komore prijavu protiv odgovorne urbanistkinje za projekat za malu hidroelektranu (MHE) "Mlanča" zbog ignorisanja uslova Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Projektom je predviđena izgradnja MHE koja bi u svoju cev sakupila vodu iz tri reke, Beloševske, Jasenjske i Strajinjske.

Polekol je ukazao na to da je odgovorna urbanistkinja izradom i overom projekata grubo povredila etičke i profesionalne standarde inženjerske struke, zbog čega se traži oduzimanje licence.

Investitor, Privredno društvo "Fitosol" iz Kraljeva, je u ponovljenom postupku pokušao da potvrdi Urbanistički projekat i na taj način dobije zeleno svetlo za izgradnju male hidroelektrane, ali brojne primedbe koje je podneo Polekol sa drugim organizacijama, inicijativama i meštanima sela Mlanča, stopirale su usvajanje tog štetnog projekta.

"To što je projekat zaustavljen je dobra vest, sada je potrebno da se ovakvo pravno i fizičko nasilje nad životnom sredinom više nikada i ne predloži. Osnovna zamerka projektu i postupanju odgovorne urbanistkinje je ignorisanje uslova Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kojima se nalaže da mašinska zgrada MHE 'Mlanča' bude udaljena najmanje 2.800 metara od vodozahvata MHE 'Grajići', koja se nalazi nizvodno, ali je postavljena na manje od 150 metara", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da kršenje zakona predstavlja i činjenica da je projektom planirano ukopavanje cevi u korito Beloševske reke, što izričito zabranjuju vodni uslovi i uslovi zaštite prirode.

"Kao što se od institucija očekuje da rade u javnom interesu, isto tako tražimo od stručnjaka da rade u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima svoje struke. Od Suda časti Inženjerske komore očekujemo da će utvrditi ovo bezobzirno kršenje profesionalnih standarda i izreći meru prema odgovornoj urbanistkinji", naveli su građani.

Strahinja Macić iz Polekola rekao je da je jedina primerena mera za takvo kršenje propisa, oduzimanje licence.

Dodao je da je potvrda svih tvrdnji, koje je Polekol izneo u svojoj prijavi i primedbama, nedavni Zaključak Komisije za planove grada Kraljeva da urbanistički projekat za MHE "Mlanča" nije urađen u skladu sa postavljenim uslovima.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina