Web Analytics
Počeo Festival kineskih dokumentaraca u Srbiji - BetaRS

Počeo Festival kineskih dokumentaraca u Srbiji

Kultura | Izvor: Beta | 25.04.2024 | access_time 11:25
Počeo Festival kineskih dokumentaraca u Srbiji
Festival kineskih dokumentaraca za 2024. godinu, u organizaciji Kineske medijske grupe (CMG) i Radio-televizije Srbije otvoren je u Beogradu i traje do početka maja.

Tokom festivala, na Radio-televiziji Srbije biće predstavljen veliki broj originalnih filmskih i televizijskih radova, koji koriste dokumentarni film kao formu koja srpskoj publici treba da pokaže vitalnost Kine u novom vremenu.

Ovi radovi pričaju emotivne priče o kinesko-srpskim prijateljstvu, prenoseći poruke o učenju i obostrano korisnoj saradnji, kao i o potencijalima zajedničkog razvoja.

Šen Haisjiong, direktor Kineske medijske grupe, rekao je u video obraćanju  na ceremoniji otvaranja da je predsednik Si Đinping Srbiju nazvao "gvozdenim prijateljem" Kine.

Poslednjih godina, pod strateškim vođstvom šefova dveju zemalja, kinesko-srpski odnosi su izdržali test međunarodnih peripetija i predstavljali paradigmu prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja. Dokumentarci su "esperanto" koji prevazilazi jezičke barijere, rekao je.

Kineska medijska grupa, kako je dodao, zalaže se za proizvodnju kvalitetnih dokumentaraca i drugih umetničkih dela, aktivno doprinosi produbljivanju tradicionalnog prijateljstva Kine i Srbije i promoviše izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Nadamo se da će dela prikazana ovoga puta postati nova kulturna sećanja za narod Kine i Srbije. Kineska medijska grupa će dodatno ojačati razmenu i saradnju sa svim krugovima u Srbiji, tako da će čelično prijateljstvo Kine i Srbije procvetati novim sjajem u novoj eri, rekao je Šen.

Bivši ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević rekao je  da je "Festival kineskih dokumentaraca" uspostavio novu platformu za srpsku publiku da stekne dubinsko razumevanje velikih dostignuća Kine u različitim oblastima i plodonosnih rezultata Kine. Saradnja Srbije i Kine, i dalje će promovisati bilateralnu međuljudsku i kulturnu razmenu, naveo je Vukosavljević u video obraćanju.

Li Ming, ambasador Kine u Srbiji takođe se obratio na ceremoniji otvaranja vidoe porukom rekavši da  se poslednjih godina produbljuje razmena i saradnja u oblasti kulture između Kine i Srbije.

Dokumantarci prikazani na festivalu pričaju o razmeni i međusobnom učenju među civilizacijama i naglašavaju diskusiju, zajedničku izgradnju i deljenje. Kina i Srbija da se povežu i spoje. i naglašava diskusiju i zajedničku izgradnju, ima i jasne karakteristike vremena i humanističke težnje, sigurno će postati novi most za spajanje naroda Kine i Srbije, naglasio je.

Festival kineskih dokumentaraca trajaće do početka maja. Filnovi Snovi o čeliku, Ugljenični otisak čovečanstva, Pustinjski dragulj Dunhuang, Spori vozovi, Kina iz vazduha Sinđijang, U potrazi za Valterom, Pesma iz srca i druge originalne filmska i televizijska ostvarenja Kineske medijske grupe biće emitovani u udarnom terminu na Radio-televiziji Srbije.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama