Web Analytics
Popović: Potrebno veće angažovanje međunarodne zajednice za zaštitu prava na zdravu životnu sredinu - BetaRS

Popović: Potrebno veće angažovanje međunarodne zajednice za zaštitu prava na zdravu životnu sredinu

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.04.2024 | access_time 15:55
Popović: Potrebno veće angažovanje međunarodne zajednice za zaštitu prava na zdravu životnu sredinu
Foto: Nevena Zaric
Građanima Srbije su ugrožena ustavna prava na zdravu životnu sredinu i blagovremeno i potpuno informisanje o njenom stanju, a u rešavanju tog problema veoma je važno i angažovanje međunarodnih organizacija, ocenio je programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović.

"Državni organi su najodgovorniji za primenu domaćih i međunarodnih propisa, ali postoji nivo odgovornosti i međunarodne zajednice i potreba za njenom većom angažovanošću u rešavanju ovog problema", izjavio je Popović za portal Zelena Srbija novinske agencije Beta.

Popović je ocenio da međunarodna zajednica dobro prepoznaje problem zagađenja u Srbiji, koji je istaknut i u izveštaju EU o napretku Srbije.

"Sledeći korak je da se na adekvatan način prepozna problem ugrožavanja ljudskih prava na zdravu životnu sredinu u godišnjem izveštaju EU kroz klaster 1, jer je to najviši nivo obaveze države da ispuni odredbe vezane za vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. To bi po mom mišljenju podiglo nivo važnosti i hitnost rešavanja ovog problema", rekao je Popović.

On je dodao da je potrebno da međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima i izveštavaju o stanju u Srbiji takođe prepoznaju problem ugrožavanja prava na zdravu i očuvanu životnu sredinu jer je to onda izvor informacija za institucije UN, Savet Evrope i slično.

Popović je ukazao na nedostatak svesti i nedovoljnu informisanost građana o pravima na zdravu životnu sredinu.

"Građani pre svega treba da budu svesni i da pokušaju da se povežu s organizacijma koje deluju na lokalnom i nacionalnom nivou da bismo zajednički rešavali taj problem", rekao je Popović, dodajući da bi svaka inicijativa koju pokreću građani pojedinci ili nevladine organizacije trebalo da se završi pred sudskim ili administrativnim organom nekim rešenjem ili odlukom.

Popović je istakao da je važno imati sudsku praksu koja treba da postane kamen temeljac za buduće slične sudske procese koji će naterati državu da se drugačije ponaša.

"Jedna sudska presuda nije dovoljna, potrebne su nam stotine, na taj način će se i tužioci i sudije bolje upoznati s dimenzijom problema, sticati praksu i raditi bolje", kazao je Popović.

U organizaciji RERI-ja u Beogradu se održava trodnevna konferencija o efikasnosti pravne zaštite i dosledne primene politika u oblasti zaštite životne sredine, energetike i klime u regionu Zapadnog Balkana na kojoj učestvuju brojni pravnici, advokati, profesori i organizacije civilnog društva iz regiona.

Profesorka javnog međunarodnog prava Univerziteta u Ljubljani Vasilka Sancin rekla je na jednom od panela da je danas postalo očigledno da postoji bliska veza između životne sredine i zaštite ljudskih prava i na normativnom i na praktičnom niovu i da je pred sudovima sve više parnica u kojima se tvrdi da su ugrožena prava na zdravu životnu sredinu.

"Bitno je imati na umu da nijedno ljudsko pravo ne može da bude realizovano bez zdravog okruženja", istakla je Sancin.

Profesorka međunarodnog ekološkog prava Univerziteta u Podgorici Maja Kostić Mandić rekla je da zemlje balkanskog regiona prepoznaju pravo na zdravu životnu sredinu u svojim ustavima i zakonima ali da je pravna norma jedna stvar a realnost nešto sasvim drugo.

Ona je napomenula da zemlje regiona zauzimaju prva četiri mesta na listi najzagađenijih evropskih zemalja.

Popović je na panelu podsetio da je u Srbiji više od četiri miliona ljudi izloženo zagađenom vazduhu, da termoelektrane emituju 322.000 tona sumpor-dioskida godišnje, a da su ukupne emisije u zemljama regiona veće od emisije u celoj EU.

"Ako je jedna osoba umrla zbog posledica zagađenja a koje je nastalo zbog nemara ili nedogovornosti države onda je to previše. Ne trebaju nam hiljade", rekao je Popović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina