Web Analytics
Njujorški sud ukinuo presudu Vajnstajnu zbog silovanja, vratio postupak na ponovno suđenje - BetaRS

Njujorški sud ukinuo presudu Vajnstajnu zbog silovanja, vratio postupak na ponovno suđenje

Svet | Izvor: Beta-AP | 25.04.2024 | access_time 18:05
Njujorški sud ukinuo presudu Vajnstajnu zbog silovanja, vratio postupak na ponovno suđenje
Najviši sud države Njujork je danas ukinuo presudu holivudskom producentu Harviju Vajnstajnu (72), osuđenom 2020. godine na 23 godine zatvora zbog silovanja.

Presuda koja je tada proglašena pobedom pokreta "Mitu" (#MeToo) protiv seksualno nedoličnog ponašanja je poništena jer po oceni Višeg suda Vajnstajn nije dobio pravično suđenje.

Po odluci Apelacionog suda, sudija koji je vodio suđenje Vajnstajnu pogrešio je što je što je dozvolio  da svedoče žene čije optužbe nisu bile deo slučaja.

U presudi se navodi da je to značilo da mu se sudi zbog ponašanja u prošlosti, a ne samo zbog zločina za koje je optužen. Odluka je doneta s četiri glasa za prema tri i naloženo je novo suđenje.

Presuda ponovo otvara bolno poglavlje u američkom obračunu s moćnicima - seksualnim zlostavljačima, što je počelo 2017. godine ogromnim brojem navoda protiv Vajnstajna. Njegove tužiteljke će biti primorane da ponovo svedoče pred sudom o tome.

Sudija Madelin Singas koja se nije složila sa većinskom odlukom o ukidanju presude rekla je da Apelacioni sud nastavlja "uznemirujući trend ukidanja odluka porote u slučajevima koji uključuju seksualno nasilje".

"Odlučnost većine (da to učini) produžava zastarela shvatanja seksualnog nasilja i dozvoljava grabljivcima da izbegnu da polože račune" - napisala je Singas.

Vajnstajn kaznu od 23 godine zatvora izdržava u zatvoru u Njujorku pošto je proglašen krivim po optužbama za krivično delo prisilnog oralnog seksa s pomoćnicom televizijskog i filmskog producenta 2006. godine i silovanja mlade glumice 2013. godine.

On će ostati u zatvoru jer je na 16 godina zatvora osuđen 2022. godine i u Los Anđelesu zbog drugog slučaja silovanja.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena