Web Analytics
Guverner Tenesija potpisao zakon - nastavnici će biti naoružani - BetaRS

Guverner Tenesija potpisao zakon - nastavnici će biti naoružani

Svet | Izvor: TENESI), 26. aprila 2024. (Beta-AP | 26.04.2024 | access_time 23:45
Guverner Tenesija potpisao zakon - nastavnici će biti naoružani
Nastavnicima i drugom osoblju državnih škola u američkoj državi Tenesi dozvoljeno je da u školama nose skriveno oružje po zakonu koji je u petak potpisao guverner Bil Li.

"Važno je da damo školskim vlastima alat i mogućnost da ga koriste da bi zaštitili decu" - rekao je Li novinarima.

Kako je ideja o naoružavanju nastavnika počela da dobija podršku, zagovornici kontrole oružja i porodice počeli su da se okupljaju na Kapitolu Tenesija da pokažu protivljenje. Tokom konačnog glasanja ove nedelje, demonstranti su uzvikivali "Krv je na vašim rukama!", a mnogi su poveli hajku na republikanske poslanike odmah posle glasanja, što je navelo predsednika Predstavničkog doma Kamerona Sekstona da naredi da publiku izbace s galerije Skupštine.

Po zakonu koji odmah stupa na snagu, roditeljima i drugim nastavnicima biće zabranjeno da znaju ko je naoružan u školama.

Direktor, školski okrug i policija bi morali da se slože kome od osoblja da dozvole da nosi oružje, a onda bi oni koji to žele morali da dobiju dozvolu za nošenje pištolja i pismeno ovlašćenje direktora škole i policije. Takođe bi trebalo da prođu proveru prošlosti i 40 sati obuke za korišćenje pištolja. Ne bi mogli da nose oružje na školskim skupovima na stadionima, u fiskulturnim salama i na sličnim mestima.

Taj zakon je najveće proširenje pristupa oružju u Tenesiju od prošlogodišnje smrtonosne pucnjave u privatnoj osnovnoj školi u Nešvilu, gde je napadč neselektivno otvorio vatru i ubio troje dece i troje odraslih pre no što ga je ubila policija.

Guverner Li je prvobitno kao odgovor na taj napad tražio od poslanika da propisom zadrže oružje podalje od ljudi za koje se smatra da su opasni za sebe ili druge, ali republikanska većina je ignorisala taj zahtev.

Mnoge porodice su se ssastale s Lijem i poslanicima u nadi da će ih ubediti da odustanu od ideje o naoružavanju nastavnika, ali uzalud.

Nejasno je da li će školski okruzi primeniti zakon. Portparol Okruga državnih škola Nešvila Šon Brajsted je rekao da je stav tog okruga da je "najbolje i najbezbednije da samo aktivna policija nosi oružje", ne i nastavnici.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena