Web Analytics
Mediji: Podmlađivanje srpskog vojnog vrha oficirima rođenim 70-ih - BetaRS

Mediji: Podmlađivanje srpskog vojnog vrha oficirima rođenim 70-ih

Društvo | 27.04.2024 | access_time 13:30
Mediji: Podmlađivanje srpskog vojnog vrha oficirima rođenim 70-ih
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor pa su u vojni vrh ušli ljudi koji su na početku karijere, kao mladi oficiri učestvovali u borbenim dejstvima 1998. i 1999. godine, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.


Novopostavljeni generali i visoki oficiri rođeni su 70-ih godina iako vojni vrh čine generali "starijih" generacija pa je tako načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović rođen 1967. godine, komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović 1966. a komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general potpukovnik Duško Žarković 1968. godine.

Kako pokazuju zvanični podaci, novi komandant Komande za obuku je general major Zoran Nasković (53), jedan od najodlikovanijih aktivnih oficira VS, koji na tu dužnost dolazi sa mesta komandanta Prve brigade Kopnene vojske.

Nasković spada u oficire sa najviše trupnog iskustva u Vojsci Srbije i sve dužnosti koje je imao u karijeri bile su vezane za obuku i komandovanje.

Završio je Vojnu akademiju, smer oklopno-mehanizovane jedinice 1994. godine. Bio je komandir voda i čete, i komandant bataljona u 243. mehanizovanoj brigadi Vojske Jugoslavije iz Uroševca. Vanredno je unapređen u čin kapetana 1999. godine, a 2001. godine u vreme sukoba na jugu Srbije odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti trećeg stepena.

Komanda za obuku zadužena je u miru za osnovnu i specijalističku obuku vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i podoficira. U ovoj celini Vojske Srbije nalaze se i Teritorijalne snage sa 7 rezervnih brigada i u slučaju mobilizacije oni čine nešto manje od polovine brojnog stanja vojske.

Novi komandant Garde Vojske Srbije je pukovnik Željko Furundžić (50) koji na to mesto dolazi sa funkcije zamenika komandanta 72. brigade za specijalne operacije gde je i proveo celu dosadašnju karijeru.

Po funkciji i ađutant predsednika Republike, novi komandant Garde VS je završio Vojnu akademiju 1997. godine i učestvovao u oružanim sukobima za šta je, kao i za dobre rezultate u radu, odlikovan 10 puta.

Učestvovao je i u međunarodnoj vojnoj saradnji sa specijalnim jedinicama drugih zemalja, kao što su Rusija i SAD, završio sve nivoe komandanog usavršavanja u Vojsci Srbije i prošao sve komandne dužnosti od komandira voda vojne policije.

Novi komandant Četvrte brigade Kopnene vojske je pukovnik Siniša Nikolić (51) koji na novu funkciju dolazi sa mesta zamenika komandanta iste jedinice.

Nikolić je Vojnu gimnaziju završio 1992. a Vojnu akademiju 1996. godine. Prve oficirske dužnosti obavljao je u 549. motorizovanoj brigadi Vojske Jugoslavije iz Prizrena. Kasnije je obavljao komandne dužnosti u Centru za obuku Vojske Srbije u Leskovcu, gde je bio i komandant Centra i rezervne Jablaničke brigade.

Novi komandant Prve brigade brigadni general Jovica Matić (48) na tu poziciju dolazi sa mesta zamenika komandanta Komande za obuku i trenutno je najmlađi general u VS dok su u Ministarstvu odbrane mlađi brigadni general Slavko Rakić i direktor VBA general major Đuro Jovanić.

Završio je Vojnu akademiju 1999. godine i najveći deo karijere proveo je u jedinicama Vojne policije. Bio je načelnik Kriminalističko istražne grupe i načelnik Uprave Vojne policije. Vojni sindikat Srbije optuživao je Matića da je učestvovao u prikrivanju činjenica o uzrocima smrti starijeg vodnika Dejana Stojkovića tokom vojne vežbe na Pešteru u junu 2021. godine.

Novi komandant Treće brigade je pukovnik Vladan Milosavljević (52) koji je u profesionalnoj vojnoj službi od 1995. godine. Završio je Vojnu akademiju 1995. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2012. i Generalštabno usavršavanje 2017. godine. Obavljao je dužnost načelnika Odeljenja za operativne poslove Komande Kopnene vojske.

Brane Krnjajić (55) unapređen je iz čina brigadnog u general majora i na dužnosti je zamenika Komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

U profesionalnoj vojnoj službi je od 1992. godine a završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju 1992. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2008. godine, Generalštabno usavršavanje 2014. i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2020. godine.

Obavljao je i dužnost komandanta 204. vazduhoplovne brigade i dugogodišnji je nastavnik letenja na avionu Mig-29. Poznat je po tome što je i posle medicinske granice od 50 godina života, nastavio da aktivno leti u supersoničnoj avijaciji gde spada avion Mig-29.

U čin brigadnog generala unapređena su dvojica pukovnika iz RV i PVO, Novica Gogić i Milan Elenkov.

Gogić (49) je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva od jula 2023. godine. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1997. godine i završio je Vojnu akademiju, Komandno štabno i Generalštabno usavršavanje.

Obavljao je sve oficirske dužnosti počev od tehničara sistema i jedan je od retkih oficira koji je pre dužnosti komandanta bio i načelnik štaba i zamenik komandanta u brigadi. Odlikovan je za učešče u borbenim dejstvima 1999. godine i medaljom za učešće na međunarodnim združenim taktičkim vežbama.

Brigadni general Milan Elenkov (52) je na dužnosti komandanta 204. vazduhoplovne brigade od jula 2023. godine.

Pilot aviona MiG-29, završio je Vazduhoplovnu vojnu gimnaziju u Mostaru pa Vazduhoplovnu vojnu akademiju a u profesionalnoj vojnoj službi je od 1995. godine.

Magistrirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, komandano štabno usavršavanje završio je u Americi, a Generalštabno u Školi nacionalne odbrane u Beogradu. Obavljao je dužnosti načelnika štaba i zamenika komandanta 204. vazduhoplovne brigade. Međutim, na nivou eksadrile bio je referent za operativne poslove i obuku, ali ne i komandant ili zamenik komandanta.

Teme