Web Analytics
U Gruziji ponovo protest protiv zakona o stranom uticaju - BetaRS

U Gruziji ponovo protest protiv zakona o stranom uticaju

Svet | Izvor: Beta-AFP | 28.04.2024 | access_time 22:30
U Gruziji ponovo protest protiv zakona o stranom uticaju
Nekoliko hiljada Gruzijaca protestovalo je danas u Tbilisiju na drugom skupu, ponovo zahtevajući povlačenje predloga zakona o "stranom uticaju", za koji se smatra da je inspirisanim sličnim zakonom o "stranim agentima" u Rusiji i koji ima za cilj da ućutka opoziciju.

Mašući evropskim i gruzijskim zastavama, oko 10.000 ljudi okupilo se u centru Tbilisija sa šetnjom nazvanom "evropskim maršom" do parlamenta.

Tekst zakona već je izazvao jedan protest 15. aprila.

Vladajuća partija "Gruzijski san" saopštila je početkom aprila povratak u proceduru tog kontroverznog zakona, od čije se prve verzije odustalo posle velikih protesta u martu 2023. godine. Tada su građani i kritičari vlasti ocenili da je zakon inspirisan sličnim zakonom u Rusiji, usmerenim protiv kritičara vlasti, i da predstavlja "ubistvo slobode".

Današnji skup je organizovan na poziv grupa za ljudska prava i opozicionih partija, koje su do sada bile po strani u borbi koja je uglavnom mobilisala mlade.

"Taj zakon, kao i ova vlada, nije u skladu sa istorijskim izborom Gruzije da bude članica Evropske unije (EU)", rekao je za Frans pres Nika Gvaramija, lider opozicione partije Ahali, koji je bio na skupu.

Gruzija, bivša sovjetska republika na Kavkazu, pre dve decenije napravila je prozapadni zaokret, orijentaciju koju je dugo podržavao bivši predsednik Mihail Sakašvili, koji je sada u zatvoru.

Ta zemlja godinama ima ambiciju da produbi svoje odnose sa Zapadom, ali opozicija  sada optužuje vladajuću stranku da želi, naprotiv, da tu bivšu sovjetsku republiku približi Rusiji.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Zelena Srbija

Hronika

Scena