Web Analytics
Đedović Handanović: Projekat odsumporavanja na TENT-u, po veličini treći na svetu - BetaRS

Đedović Handanović: Projekat odsumporavanja na TENT-u, po veličini treći na svetu

Životna sredina | 29.04.2024 | access_time 10:40
Đedović Handanović: Projekat odsumporavanja na TENT-u, po veličini treći na svetu
Foto: MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je postrojenje za odsumporavanje, koje je završeno na termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) "A" i koje je koštalo 215 miliona evra, najveći ekološki projekat u Evropi na jednoj termoelektrani koja je završena u ovom momentu, a treći na svetu.

"To će smanjiti emisiju sumpor-dioksida 30 puta, a praškastih materija od tri do pet puta. Postrojenje po svim ekološkim standardima zadovoljava i propise naše zemlje, ali i Evropske unije", rekla je Đedović Handanović za RTS.

Dodala je da je završeno, oko 70 odsto sličnog postrojenja u termoelektrani TENT "B".

"Sledeće godine sve naše termoelektrane, odnosno 90 odsto od njih, biće potpuno po standardima EU", rekla je ona.

Za domaćinstva, prema njenim rečima, nema do kraja godine poskupljenja gasa i struje, a za privrednike će struja pojeftiniti 20 odsto, a gas oko 15 odsto.

Dodala je da će za najugroženije građane biti nastavljeni popusti i apelovala na sve primaoce socijalne pomoći i dečijeg dodatka i pomoći za negu trećeg lica da se prijave u svojim opštinama i da mogu da ostvare popust do 50 odsto.

Đedović Handanović je rekla da je do sada ugrađeno 170.000 "pametnih" brojila za električnu energiju, a cilj je da taj broj za nekoliko meseci poraste na 400.000, što je prva faza.

U drugoj fazi će, kako je rekla, biti ugrađeno isto toliko, jer se nastavlja ulaganje od dodatnih 360 miliona evra u Elektrodistribuciju. 

Danas se, prema njenim rečima, završava konkurs za prijavu lokalnih samouprva za novi krug subvencija za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima  za zammenu stolarije, kotlova, izolaciju i ugradnju solarnih panela.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina